Wie vanuit de dorpskern van Kruishoutem de weg naar Waregem volgt, komt na enige tijd links bij de 'Van de Voordeweg' en een pijltje naar SONS.
De ligging van het gebouw even verder op de heuvel is gewoon subliem. De inplanting dateert al van 1973. Het gebouw was meer dan dertig jaar de thuisbasis van de Stichting Veranneman, in het leven geroepen door meubelontwerper, galeriehouder en kunstliefhebber Emiel VERANNEMAN (1924-2003).
SONS, een ' tempel' voor kunst en schoenen
De nieuwe eigenaar, Dirk Vanderschueren, vond hier een perfect onderkomen voor SONS. Van het oorspronkelijke gebouw werd de complete structuur bewaard. Alleen werden de buitenkanten volledig met lood bekleed, wat het monumentale karakter van het complex versterkt.
Ontvangstruimte en zaal voor tijdelijke tentoonstellingen
De verschillende binnenruimtes hebben in feite hun oorspronkelijke functie bewaard. De grote ontvangstruimte herbergt de balie en een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen.
Daarnaast vind je de eigenlijke collectie, bestaande uit drie verschillende afdelingen.
Op de benedenverdieping vind je de kleine 'designer collectie' en de immense 'etnografische collectie'. Op het gelijkvloers huist de 'moderne collectie', in feite een verzameling kunstenaarsschoenen en kunstwerken met schoenen, gemaakt door hedendaagse beeldende kunstenaars.
Een laatste ruimte wordt ingenomen door een originele bibliotheek met boeken over schoenen en over de kunstenaars die in de collectie vertegenwoordigd zijn.
De kunstenaarscollectie (detail)
De etnografische collectie is in feite de verzameling van William Habraken, een Nederlander geboren en getogen tussen schoenen. Als zoon van een schoenhandelaar startte hij zelf een eigen groothandel-import in schoenen. Tijdens zijn vele zakenreizen verzamelde hij uiteindelijk ook ruim 2700 paar schoenen uit meer dan 155 landen en streken. De verzameling is hier op schitterende wijze gepresenteerd per continent en land of streek van herkomst. Dit is een collectie met een onschatbare cultuur-historische waarde.
Werk van beeldhouwerPaul Gees
In een kleine ruimte beneden bij de traphal bevindt zich de 'designer collectie', eveneens samengebracht door William Habraken. Hier krijg je de meest vooraanstaande schoenontwerpers van de afgelopen eeuw voorgeschoteld: Ferragamo, Blahnik, Jimmy Choo, Courrèges, Mary Quant,... een verzameling die zelfs Imelda Marcos nog zou kunnen verbazen.
In een kleine ruimte beneden bij de traphal bevindt zich de 'designer collectie', eveneens samengebracht door William Habraken. Hier krijg je de meest vooraanstaande schoenontwerpers van de afgelopen eeuw voorgeschoteld: Ferragamo, Blahnik, Jimmy Choo, Courrèges, Mary Quant,... een verzameling die zelfs Imelda Marcos nog zou kunnen verbazen.
Gebicte balletschoentjes van Jan Fabre
En dan is er het kunstproject van Veerle Swenters en Pierre Bogaert, een Antwerps schoenmakerskoppel. Vanaf het begin van de jaren '90 contacteerden zij meer dan 1000 beeldende kunstenaars (nationaal en internationaal). Dat resulteerde al snel in een groeiende collectie tot kunstwerk gepromoveerde of getransformeerde schoenen: shoes or no shoes?
Zijn het nu nog schoenen of zijn het kunstwerken geworden?
'Shoes or no shoes?', afgekort tot 'SONS' werd meteen de titel voor de complete collectie en het totaalproject.
De eigenaar van het gebouw en sponsor van het project, Dirk Vanderschueren, heeft als eigenaar van de schoenengroep 'Cortina', eveneens een enorme liefde voor schoenen en kunst.
Op
vind je alles over dit project, het museum en de collecties.
De bibliotheek
Maar natuurlijk is een bezoek ter plaatse pas het echte werk. Met een audiospeler ga je op stap voor een verrijkende wandeling. Trek alvast je gemakkelijkste schoenen aan...
*
SONS
Vandevoordeweg 3
9770 KRUISHOUTEM
open op
doonderdag, vrijdag en zaterdag
Geen opmerkingen:
Een reactie posten