Zoeken in deze blog

maandag 11 april 2011

Reniere &Depla en andere geneugten bij 'Salon Blanc' in Oostende

In de Oostendse Romestraat ontstond op het einde van 1986 een museum, bekend als het PMMK of Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Door de samensmelting met het Museum voor Schone Kunsten van de stad Oostende werd echter in 2009 op diezelfde plek 'Mu.ZEE' geboren. Het gebouw, een voormalig warenhuis, is een oorspronkelijk ontwerp van de modernistische architect Gaston Eysselynck.

Momenteel loopt in Mu.ZEE een tentoonstelling gewijd aan Jean Brusselmans (1884 - 1953).

*
Even verder, op de hoek van de Romestraat (nr. 30) en de Amsterdamstraat, staat het witte huis van kunstenaar Yves Velter en kunsthistorica Els Wuyts.

'Salon Blanc' - Romestraat 30 - Oostende


In 2007 ontstond de gedachte om in hun huis af en toe ruimte te maken voor zeer tijdelijke tentoonstellingen (één avond, één dag). Een eerste keer gebeurde dat in het 'gestripte' huis, tijdens de verbouwing. Yves Velter en enkele vrienden toonden er hun werk.

(Een gelijklopend verhaal kennen we uit de ontstaansgeschiedenis van galerie budA in Asse)

Op 25 september 2010 was Marie Julia Bollansée aan de beurt en vorige zondag, 3 april 2011 was het kunstenaarskoppel Reniere & Depla aan zet.


Paul Reniere en Martine Depla werken al een tiental jaar samen en creëren zowel individueel als (meestal) gezamenlijk werk.
Het tekenatelier van Yves Velter hier in huis is het ideale, sobere decor voor het karaktervolle, maar subtiele werk van Reniere & Depla.
Maar Reniere & Depla treden ook zelf als curator op. Zo organiseren zij vanaf 1 mei 2011 in Villa De Olmen (Wieze) de tentoonstelling 'La part des anges', waarin ze werk van 19 hedendaagse kunstenaars samenbrengen. Verslag van dit evenement verschijnt uiteraard in 'Waterschoenen'.


Voor de historiek en betekenis van de Salongedachte, kan je terecht op de blog van 'Salon Blanc', waar Els Wuyts het gegeven omschrijft.
 *
De bezoekers van Salon Blanc krijgen er sinds kort een schitterend artistiek toetje bij. Op het vlakbij gelegen 'Filip van Maestrichtplein' (even door de Amsterdamstraat) werd op 26 maart het werk 'Whisper Trees' van Yves Velter ingehuldigd. Het werd door de buurt zelf gekozen uit voorstellen van verschillende kunstenaars.

"Hoge bomen fluisteren zacht, ze zijn reeds eeuwen getuige van wat onder en rondom hen gebeurt."

De bomen op dit vernieuwde plein leggen hun oor (tientallen oren) te luisteren in de veranderende woonomgeving, op zoek naar communicatie met de bezoekers en de bewoners van de wijk, de stad en de omringende wereld.


Het initiatief 'Salon Blanc' lijkt nu op kruissnelheid te komen. In 2011 zijn nog drie edities voorzien: Koen Broucke (zaterdag 11 juni), Bert Heytens (zaterdag 6 augustus) en Sara Bomans & Remco Roes (zaterdag 12 november).

Hou voor recente informatie de blog van 'Salon Blanc' in het oog.

Geen opmerkingen: