Zoeken in deze blog

vrijdag 24 juni 2011

Stief Desmet: 'Drinking with deer' In den Bouw te Kalken

In den Bouw te Kalken is het altijd een beetje thuiskomen, zowel voor de kunstenaars die er hun ding mogen doen, als voor de bezoekers die er de artistieke en huiselijke sfeer komen opsnuiven.
Met dezelfde middelen als elders creëren kunstenaars hier dikwijls andere, meer gecondenseerde tentoonstellingen. Die intensiteit heeft natuurlijk te maken met de speciale sfeer van deze beperkte ruimte, want het 'werk' blijft uiteindelijk het 'werk'.
Toen we eind vorig jaar de tentoonstelling 'Once upon...' van Stief Desmet in Galerie Fortlaan 17 te Gent bezochten, kregen we een ruim overzicht, verdeeld over verschillende verdiepingen.

(c) Stief Desmet

De installatie 'Drinking with deer' in Kalken is veel beperkter en dus sneller overzichtelijk, maar daarom nog niet zo eenvoudig te duiden. De kunstenaar maakt gebruik van bepaalde werken (schilderijen en sculpturen) uit 'Once upon' en voert dezelfe iconen ten tonele.

De dieren zijn gedomesticeerd of hebben op zijn minst hun natuurlijke vrijheid verloren. Het hert is verworden tot een deel van het decor en draagt letterlijk mee het tafeltje met de wijnfles en de twee glazen. De eens zo feilloos opererende arend heeft zich letterlijk in de muur tussen de twee kamers geboord. De witte honden zijn al even duidelijk 'monddood' gemaakt. Het paard leeft al een eeuwigheid in een menselijk schema van dag en nacht en weet allang niet meer wat vrijheid betekent.

(c) Stief Desmet

Toch gaat het gevecht in de ECHTE natuur voor het recht van de sterkste onverminderd verder. In het grote schilderij betwisten twee dieren elkaar (op leven en dood) een worm op een tak. Mensen voeren die 'struggle for life' op hun manier, maar daarom niet minder geconditioneerd en bitsig.

Stief Desmet doet ons even stilstaan in het mistige tussengebied van ethica en esthetica.

In de 'Estaminet' vooraan kunt U alles nog even laten bezinken of doorspoelen...

(c) Stief Desmet

De catalogus 'One upon...' ligt ter inzage in de galerie en is beschikbaar vooraan.

Tentoonstelling tot 3 juli 2011
In den Bouw
Zomerstraat 85
9270 KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur

Geen opmerkingen: