Zoeken in deze blog

donderdag 26 april 2012

'Aangeraakt / Touché' in Wetteren: een impressie


Vorig jaar waren we  al eens op bezoek in de voormalige kousenfabriek Cordonnier in het centrum van Wetteren voor de tentoonstelling 'De Lading'.

In afwachting van de realisatie van ambitieuze plannen voor de reconversie van deze site (eigendom van de gemeente Wetteren), worden de gebouwen af en toe gebruikt voor artistieke activiteiten.

Met de tentoonstelling 'Aangeraakt / Touché' palmt curator Eric Bracke met de hulp van 16 kunstenaars tot 20 mei 2012 de leegstaande, verweerde industriële ruimtes in.
Tijdens de vernissage kwamen onze 'waterschoenen', rekening houdend met de weersomstandigheden en de staat van de gebouwen, stevig te pas. De vele plassen zorgden voor een extra 'beleving'.

De sobere schilderkunst van Tom Jooris (c) voelt zich hier perfect thuis

Actuele kunst en industriële archeologie zoeken naar raakpunten, nu eens in de 'kale' confrontatie met de desintegrerende architectuur en een andere keer in artistieke en menselijke eerbied voor een industrieel verleden waar enkele generaties mensen een 'kleine' geschiedenis geschreven hebben.
Het wordt een over en weer glijden tussen poëzie en (rauwe) werkelijkheid, met aandacht voor het sensuele karakter van het verval.

Beeldende kunst fungeert hier als bindmiddel tussen heden en verleden, tussen realiteit en herinnering.

In zijn inleiding had dichter-kunstvriend Roland JOORIS het onder andere over de rol van de kunstenaar, die de kans moet krijgen (en nemen) om in alle rust te werken aan een consistent oeuvre, zonder mee te draaien in de waan van de dag.


Op zoek naar menselijke figuren met Johan Tahon (c)

In onze fotografische impressie proberen we een tipje van de sluier op te lichten. Laat het vooral een aanzet zijn voor een echt bezoek.Nikolaas Eeckhoudt, Enigma, sculptuur-licht-geluid

In het begin van de kelder brengt Leo COPERS met een minimale ingreep heden en verleden met elkaar in contact.

Even verder leidt een smalle gang naar een keramische verrassing van Johan TAHON.

De 'geheime' gangen in de kelder...

Caroline VAN DER STRAETEN mijmert in het halfduister van de kelders achteraan over distilleren en conserveren, over tijd en herinnering.

Caroline Van der Straeten, Duvelsbloed, installatieIn de 'minigalerie' van Bert Drieghe

Wouter COX 'tekent' een schaduw tussen heden en verleden.

Wouter Cox 'tekent' een schaduw...

'Aangeraakt / Touché'
tot 20 mei 2012

Schoolstraat 29
WETTEREN

vrijdag: 18 - 21 uur
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur

Geen opmerkingen: