Zoeken in deze blog

donderdag 19 april 2012

Jeroen Frateur 'In den Bouw' te Kalken


"Ik zoek niet, ik vind !", is een bekende uitspraak van Pablo Picasso, waarmee hij wilde aangeven hoe hij in zijn kunst het nieuwe (onbekende) op zich af liet komen, onbevooroordeeld door het oude (bekende).

Ook Jeroen FRATEUR (°1968) heeft zich deze uitspraak eigen gemaakt in de manier waarop hij met 'achteloos' gevonden materialen een nieuwe wereld schept in ongemeen fantasierijke assemblages.


Jeroen Frateur, FATHER NATURE01 - SOMETHING LIKE A LANDSCAPE WITH AN OLD DOGBALL, 2012 (detail)

 

Wanneer hij op de dagelijkse wandeling van zijn huis in Gent naar zijn werk in de Academie Sint-Lucas wandelt, vindt hij telkens weer allerlei kleine plastieken, metalen of andere voorwerpen. Geen mens die schijnt te weten hoe ze daar terecht gekomen zijn. Maar voor Jeroen Frateur zijn ze onweerstaanbaar. In zijn atelier vormen ze na verloop van tijd een omvangrijke verzameling die hij in combinatie met andere materialen assembleert tot vreemdsoortige 'landschappen', 'situaties' of 'machines' met een onvoorstelbare zin voor concept, detail en sfeer.
Bovendien weet hij het begrip 'sokkel' op een coherente manier in zijn verhalen te betrekken, zowel in de kleine sculpturen als in de grote, liggende objecten.


Jeroen Frateur, TUIG02tI, 2011-2012 (Detail)
Toch verwelkomt hij ons in de kleine galerie van Estaminet In den Bouw met een hangende 'boot' (TUIG02tI, 2011-2012), samengesteld uit een veelheid van afgedankte houten latten en uitgerust met een massa kleine details van gevonden voorwerpen. Het resultaat is een poëtische assemblage waar je maar niet op uitgekeken geraakt.

Rechts presenteert hij de kleinere, geassembleerde objecten, allemaal 'tuigen' met titels die even speels en verrassend zijn als hun verschijningsvorm zelf. Wat dacht U van de 'Walvisflosser', de 'Loze Visser', de 'Nylonspuwer' of 'Bijtanken aan de oasisrots'. Let hier ook op de omgekeerde kistjes of andere onverwachte elementen die als inherente sokkels fungeren.


Jeroen Frateur, TUIG08 - NYLONSPUWER, 2012
De tweede kamer is het terrein van vier grote assamblages, inclusief de strakke, meerlagige sokkels in 'arme' houtsoorten. Deze sokkels lijken minimalistische sculpturen, maar ontlenen hun warmte aan de combinatie met de poëtische scheppingen waarvoor ze als speelveld dienen.
De werken heten 'Something like a factory on wheels' of 'Something like a landscape on wheels'.

Tot 6 mei 2012 bent U voor een verruimende en intense blik welkom in de speeltuin van ...

Jeroen FRATEUR

In den Bouw
Zomerstraat 85
KALKEN

vrijdag vanaf 19 uur
zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur


Geen opmerkingen: