Zoeken in deze blog

dinsdag 3 april 2012

Benoît Félix bij Galerie budA in Asse

Wegens het uitzonderlijk mooie voorjaarsweer stonden de terrasdeuren van Galerie budA tijdens de vernissage open en kwam ik onmiddellijk in de living terecht. (Voor wie het nog niet wist: Galerie budA is een huisgalerie in de echte betekenis van het woord.)

Meteen stond ik oog in oog met een schitterende combinatie van Benoît FELIX (°1969), een kunstenaar die woont en werkt in Brussel en Lustin (Namen).

Benoît Félix, Sans titre (Découper), 2010 (links) &
Sans titre (Marine), 2011 (rechts)

Ik zie tegen de muur een grote, tweedimensionale 'lepel', gevuld met schitterend, lichtblauw golvend water. Links daarvan 'staat' een lange, afwisselend wit en zwart geschilderde 'stok' schuin tegen de muur.
Zullen we even dichterbij gaan kijken?
De houten 'lepel' is een gebogen tak, het 'water' is gesneden uit papier (synthetisch, 'Tyvek') en beschilderd. De 'stok' blijkt te bestaan uit een met zwarte streepjes beschilderde papieren strook op een draad, vastgemaakt met twee spelden.

Het is geenszins de bedoeling om met bovenstaande prozaïsche beschrijving de betovering te doorbreken. Wel wil ik aangeven hoe Benoît Félix met eenvoudige middelen een enorme poëtische en sculpturale kracht ontwikkelt. Hij gebruikt weliswaar synthetisch papier, waardoor het weerstandsvermogen uiteraard veel hoger ligt.


Benoît Félix, Dessiner sur l'eau, 2011
VIDEO témoin de performance 'Drawing water on water', le 30 juillet 2011
(I-Park / Connecticut - USA)

Neem nu de trap naar de verdieping voor de video 'Dessiner sur l'eau' (2011), een korte videolus ter illustratie van een performance uitgevoerd op 30 juli 2011 in I-Park (Connecticut, USA).

Een door Benoît Félix getekend en uitgesneden 'wateroppervlak' van 6 x 8 meter werd er op een vijver uitgespreid. Het geeft een stuk 'Christo-gevoel' en etaleert een ongelooflijke sfeer van vrijheid en blijheid.

Het werk van de kunstenaar zoekt zich verder een weg doorheen de kamers en hoekjes van dit artistieke huis 'in the middle of the road'. Een verzameling kleine werken zorgt voor een muur van kijkdozen in het bureel. In de gang neemt hij ons met een subtiele ingreep mee de hoek om naar de grote voorkamer.Hij laat zich, in tegenstelling tot wat de foto op de uitnodiging misschien laat vermoeden, niet zomaar vastpinnen. Meer dan een potlood, papier, een snijmesje, wat kleur en spelden heeft hij niet nodig om een lichte, ogenschijnlijk tweedimensionale, maar tegelijk sculpturale en uiterst bedachtzame wereld neer te zetten.

'The show must go on' is de titel van deze tentoonstelling.
Wat ons betreft mag het nog een tijdje doorgaan.
U kan nog gaan kijken tot en met 6 mei 2012
bij
Galerie budA
Buda 14
1730 ASSE

zaterdag & zondag: 14 - 18 uur


Geen opmerkingen: