Zoeken in deze blog

zaterdag 8 september 2012

Mindscapes in De Elektriciteitscentrale te Brussel


Mindscapes in De Elektriciteitscentrale in hartje Brussel is de eerste tentoonstelling onder leiding van directrice Carine Fol (vroeger Art & Marges) en meteen een schot in de roos. Een mentale roadtrip door hedendaagse en 19e-eeuwse fotografie en video, op het randje van de waanzin. Hoe kan fotografie dingen vastleggen die vluchtig, tijdelijk of eindeloos zijn?
 
 
Beeld uit Mindscapes (Dirk Braeckman, gelatin silver print)
 
 
Art should be looking behind things, rather than implying a relationship with reality
 
(Andreas Gursky)
 
 
Een tentoonstelling die het zichtbare subtiel laat communiceren met het onzichtbare en de mentale grenzen van ruimte en landschap aftast. Letterlijk ook. De industriële ruimte van De Elektriciteitscentrale (nu Centrale for Contemporary Art) werd voor de gelegenheid haast volledig verduisterd, de wanden zwart geverfd. De foto's lichten op en begeesteren, de videobeelden inspireren. Een esoterische trip doorheen de geschiedenis van de fotografie. Photographie de la pensée. De verbeelding van het in between, van de onbestemdheid en het onderweg zijn. Ergens en nergens in beeld gebracht. Met dank aan het Musée de la Photographie in Charleroi dat voor deze tentoonstelling heel wat werken uitleende. Mindscapes verleidt. Om te kijken en te blijven kijken.
 
 

Beeld uit Mindscapes
Video Nicolas Leroy, Waves
Foto Jorma Puranen, uit de reeks Imaginary coming home
 
 
Funny how secrets travel - I'd start to believe - If I were to bleed
 
(David Bowie, I'm deranged uit: Lost Highway)
 
 
Mindscapes is de perfecte helter skelter tijdens een warme Summer of Photography. Nog tot en met 30 september. Met foto's van o.a. Man Ray, Dirk Braeckman, Carl De Keyzer, Bill Viola, Andreas Gursky, Sarah Van Marcke, Francesca Woodman,...
 

fragment uit Lost Highway (1997) van David Lynch
 
 
Mindscapes
in
Centrale for Contemporary Art
 
Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussel
 
dinsdag tot en met zondag
10.30 tot 18 uur
 
 
 
Tekst en foto's: Veerle De Saeger voor Waterschoenen


Geen opmerkingen: