Zoeken in deze blog

donderdag 20 september 2012

JDSSVSK: Jo De Smedt & Stefaan Vermuyten in Secret Kitchen Gallery (Temse)

In de zomer van 1990 was Temse een zomer lang een belangrijk centrum voor actuele kunst, dankzij het project 'Ponton Temse' van Jan Hoet. Heel wat (ook nu nog) belangrijke kunstenaars passeerden daar de revue.

Meer dan twintig jaar later nam Ricky Oudermans, zelf een jonge kunstenaar, het initiatief om een galerie voor actuele kunst op te starten in datzelfde Temse.
Begin 2012 opende zijn 'Secret Kitchen gallery' op een wellicht onverwachte, maar daarom niet minder interessante en veelzeggende plek. 
 
 
Jo De Smedt & Stefaan Vermuyten, Edities @ Secret Kitchen Gallery
 
 Een klein, leegstaand pand in een overdekte winkelgalerij trok hem over de drempel. Inmiddels wordt het naastliggende pand opnieuw als winkel klaargestoomd. Kunst zal ook hier de wereld niet redden, maar kan misschien wel fungeren als motor voor een heropleving.
Een mooie white cube van twee verdiepingen wacht hier op een geïnteresseerd publiek.
 
Met een klassiek tentoonstellingsritme van zes weken zijn inmiddels de kunstenaars Fred Michiels, Hanna Waelput, Hallveig Agustsdottir en Denitsa Todorova met hun werk in de 'geheime keuken' opgedoken.
 

Secret Kitchen Gallery
 
Vandaag zijn Jo DE SMEDT en Stefaan VERMUYTEN te gast onder de titel: 'JDSSVSK'.
 
In de aanloop naar deze tentoonstelling namen we U reeds mee naar het atelier van Jo De Smedt, waar de beide heren samenwerkten aan een serie 'drukwerken' (zie: DRUK, DRUK, DRUK).
 
In de vitrine van de galerie krijgt U al meteen een idee van deze samenwerking. Let wel: het gaat telkens over unieke exemplaren. Op de website van de galerie krijgt U onder 'Edities' overigens ook enkele afbeeldingen met de technische gegevens terzake.
 
Maar uiteraard stellen ze hier ook hun individueel werk voor, al is in de accrochage gezorgd voor een bijzonder attractieve interactie.

Stefaan Vermuyten, 'Puppy dog', acryl op paneel
 
 Het begint al meteen links, waar het kleine schilderij 'Puppy Dog' van Stefaan VERMUYTEN (tegelijk 'schattig' en 'duister') zich perfect staande houdt naast de grote tekening 'Rode confetti' van Jo DE SMEDT (die in zijn gebruikelijke mix van scherpe en schijnbaar achteloze weergave te werk gaat).
Bij Jo DE SMEDT is het zo dat 'les extrêmes se touchent', maar ook elk apart hun bestaansrecht opeisen. Hij profileert zich steeds duidelijker als tekenaar, maar laat recent ook witte vlakken opduiken, die een deel van de oorspronkelijke compositie aan het oog onttrekken.
 
Stefaan VERMUYTEN beweegt zich probleemloos op de grens tussen abstractie en een evocatief realisme, waarbij hij nu eens de ene en dan weer de andere kant van het spectrum aftast, zonder zich in details te verliezen. Dat heeft ook te maken met zijn beheerst-gestuele manier van schilderen (vanuit een 'losse', maar 'gestuurde' pols). Toen we hem bezig zagen aan de voorbereiding van de monotypes voor de gezamenlijke grafiek, konden we die werkwijze ongestoord bestuderen.
 

Jo De Smedt, 'Nature morte', 2012, 80x100, latex, grafiet, olie op paneel (detail)
 
 Wie 'Nature morte' van een afstand bekijkt, ziet verschillende gouden vlekken opduiken. Misschien moet U toch even dichterbij gaan...
 
*
 
JDSSVSK
 
tot 14 oktober 2012
in
Secret Kitchen gallery
Vrijheidsstraat 15
9140 TEMSE
 
elke zondag van 15 tot 18 uur
en
NA AFSPRAAK van maandag tot vrijdag (18-20 uur)
 


Geen opmerkingen: