Zoeken in deze blog

woensdag 19 september 2012

Henk Delabie en Noël Drieghe in Loods 12 te Wetteren

De sculpturen van Henk DELABIE (°1966) zijn 'af', perfect gerealiseerd in koele, spiegelende materialen of felle, monochrome oppervlakken. Saai zijn ze in geen geval. Ze slingeren je heen en weer tussen mathematische berekening en lichamelijke geknaktheid. Ze refereren aan 'design', maar profileren zich nadrukkelijk als sculptuur, mede doordat ze het nuttigheidsprincipe achterwege laten.
 
 
Henk Delabie, Part red I & Part bleu III, polyester
Noël Drieghe, Z.T., 2001, 94x75 cm, acryl op doek
 
 
 Ze zijn het resultaat van de geduldige opbouw door een beeldhouwer, om ze via een arbeidsintensief proces (van vormgeving over moulage en afgietsel) tot het perfecte eindresultaat te laten komen.
De sculpturen zoeken nadrukkelijk contact met de omgeving en met elkaar. Ze staan los in de ruimte, hangen of leunen tegen de muur, liggen op de grond.
 

Henk Delabie, Element III, nikkel
 
 
Als toeschouwer maak je onvermijdelijk (visuele en ideële) verbindingen, niet alleen tussen de sculpturen onderling, maar ook met de omringende schilderijen van Noël DRIEGHE (°1948), die met een aantal variabele basisvormen een onuitputtelijk, kleurrijk, evenwichtig, geometrisch abstract oeuvre realiseert.
 

Noël Drieghe, Z.T., 1987-2011, 30x24 cm, acryl op doek
 
 Met de serie kleine schilderijen links in de galerie levert hij meteen een staalkaart van die meesterlijke variatie af. Hij bewijst dat geometrische abstractie niet noodzakelijk 'koel' moet zijn en tegelijk intimiteit en (ondanks de kleine formaten) monumentaliteit kan uitstralen.
 
Aan de overkant hangt een groot schilderij (uit 1992) in overwegend zwart met roze randen. Dat mag vrij banaal klinken, maar de magische kracht die het uitstraalt is van aard om zelfs Malevitch stikjaloers te maken.

Noël Drieghe, schilderijen & Henk Delabie, Part Green I, polyester
 
Let eens op de manier waarop 'Element III' van Henk Delabie de schilderijen van Noël Drieghe op de wand erachter in totale deformatie integreert: een schitterende surplus !
 
*
 
Henk Delabie en Noël Drieghe
tot 30 september 2012
in Loods 12
Koophandelsstraat 12
9230 WETTEREN
(Wijk Overbeke)
 
zaterdag en zondag
15 - 19 uur
 


Geen opmerkingen: