Zoeken in deze blog

dinsdag 4 december 2012

Mario De Brabandere en Frank Van Hiel in Galerie De Ziener (Asse)

Mario DE BRABANDERE en Frank VAN HIEL staan nu, na eerdere occasionele samenwerkingen, met een dubbele solotentoonstelling bij Galerie De Ziener in Asse.

Artistieke gedrevenheid en een beheerste ambachtelijkheid zijn ongetwijfeld kenmerken die we in hun beider werk terugvinden. Toch zijn er (gelukkig maar) ook flink wat verschillen.

Terwijl Frank Van Hiel telkens weer tot een uiterste perfectie in de afwerking gaat, weet Mario De Brabandere in zijn huidige tentoonstelling zijn werk af te leveren op een cruciaal evenwichtspunt tussen schetsmatigheid en defintieve vormgeving.


Mario De Brabandere @ Galerie De Ziener


Mario De Brabandere neemt de benedenverdieping, inclusief het tuinpaviljoen voor zijn rekening.

Zijn 'Komposities met bouwblokken' zijn letterlijk het resultaat van een driedimensionaal spel met houten blokjes uit een bouwdoos voor kinderen, zoals die in mijn jeugd bestond en die ook vandaag ongetwijfeld weer aan bod komt.
Mario De Brabandere bouwt, bekijkt, tekent of schildert de quasi clichématige constructies die met de beperkte vormentaal van deze bouwdozen tot de mogelijkheden behoren. Zo eenvoudig is het uitgangspunt, maar zo veelzijdig zijn de benaderingen van de kunstenaar.


Mario De Brabandere, 'Kompositie met houten blokken' nr. 27,
2012, olieverf op doek, 40,5 x 50,5 cm


De constructieve waarde, de gestructureerde vorm wordt steeds opnieuw in beeld gebracht, maar het spel met kleur, vlak en lijn zorgt voor een enorme variatie in de waarneming van voorstellingen die in wezen niet zoveel verschillen.

Soms lijkt hij de wetten van de zwaartekracht te tarten, zoals in 'Kompositie nr. 27 (zie foto hierboven). Dan pas besef je dat een schilderij enkel zichzelf hoeft te zijn, onafhankelijk van de werkelijkheid waarop het oorspronkelijk gebaseerd werd. 


Mario De Brabandere, 'Kompositie met houten bouwblokken' nr. 23,
2012, olieverf en houtskool op doek, 30 x 40 cm


Gekleurd of in grijstinten, vlakmatig of lineair, getekend of geschilderd, volgens een strenge (klare) of 'twijfelende' lijn... het zijn allemaal verschillende benaderingen die de kunstenaar achter de hand heeft en die hij als evenwaardige partners behandelt.

Met 'Waterschoenen' hebben we sinds 2008 Mario De Brabandere al dikwijls voorgesteld met wisselende projecten. U moet zijn naam maar eens in de zoekbalk bovenaan deze blog invoeren.


Frank Van Hiel @ Galerie De Ziener


Frank Van Hiel neemt de bovenverdieping van de galerie voor zijn rekening. Ook hij is voor de lezers van 'Waterschoenen' geen onbekende. Zoals in de inleiding reeds aangegeven werd, is zijn werk gericht op een uiterste precisie in de afwerking.
Koppel daaraan een uitgepuurde, geometrische vormentaal en een kleurenpalet dat zich beweegt tussen zwarte essentie en dialogerende kleurvelden.


Frank Van Hiel, 'Zonder titel', olieverf op doek, 2012, 53,5 x 104,5 cm


 Hoewel Frank Van Hiel in wezen uitgaat van een zuivere abstractie met sterk afgelijnde, geometrische vlakken en een beperkt kleurenpalet, is hier toch geen sprake van een eenduidig koele abstractie zoals bij de grote geometrische abstracten uit de jaren '20 of '50, maar veeleer van een 'poëtische geometrie', ook wanneer hij enkel zwart als kleur gebruikt.


Frank Van Hiel, 'Zonder titel', hout op hout, 2012, 14 x 14 cm


 Die poëtische toets wordt ook overduidelijk aangescherpt in zijn houten 'objecten'. In hun ontwapenende eenvoud krijgt de reeds vermelde ambachtelijkheid nog een extra dimensie.


Recent werk van Mario De Brabandere & Frank Van Hiel
tot 23 december 2012
in
Galerie De Ziener
Stationsstraat 55
1730 ASSE

vrijdag-zaterdag-zondag
15 - 18 uur

*

Voorstelling van de PREMIE 2013 - een ontwerp van
tijdens de finissage op zondag 23 december 2012 vanaf 15 uur

*
Info
Geen opmerkingen: