Zoeken in deze blog

woensdag 14 mei 2014

'No work today' in Villa Nederloo (Vlezenbeek)In Vlezenbeek, aan de voet van het Hof te Nederloo groeit een nieuw artistiek project: Villa Nederloo. Nog tot en met 25 mei palmen drie gastkunstenaars de leegstaande conciërgerie aan de Postweg 267 in: Frank Van Hiel, Mario De Brabandere en P.B. Van Rossem.

De collages van P.B. Van Rossem hangen bijna als miniatuurtjes aan de muur. Zijn inspiratiebronnen zeggen genoeg om zijn kleine, poëtische werken (meestal op houten paneel) te kunnen appreciëren: textuur, materie, kleur, papier, doek, paneel, vinyl, olieverf, aquarel, potlood, lijm, textiel en muziek. Zijn collages en assemblages zijn een perfecte toevoeging aan de lege behangpapiermuren.

Net als het werk van Van Rossem zijn de schilderijen van Mario De Brabandere anekdotes aan de wand. Eenvoudige, ietwat naïeve werken op doek die lijken te antwoorden op kleine huiselijke details. Een lichtschakelaar in de badkamer, een streepje zonlicht in één van de slaapkamers, indrukken in de vloer van een vergeten meubel, een spinnenweb. Zijn schilderijen laten zich perfect integreren in deze woning vol herinneringen, vergeten hoekjes en verlaten kamers.

Ook Frank Van Hiel laat zich meevoeren door de sfeer van de plek. Subtiele potloodtekeningen, oude lijsten, vergeeld papier, gerecupereerde materialen en boekkaften uit vervlogen tijden nemen hun intrek in deze verlaten kamers. Zijn tekeningen: abstract-geometrische en strak afgelijnde patronen die meer doen vermoeden. Werken die soms moeilijk te onderscheiden zijn van de andere twee kunstenaars. Zo ontstaat een heerlijke artistieke wisselwerking. Werken in gesprek, tekens aan de wand.


 
En als we ons zelf
nu eens achterlieten?
Daar gaat het, zonder groeten,
mokkend en tobbend
op zoek naar iets beters.
Het kijkt niet eens om.
En wij?
Wij moeten eerst wennen
aan dit stralende landschap
van vroeger en later,
van lichtende tijd
zonder nu.
(Zelf, Cees Nooteboom)


Tentoonstelling “No work today” nog tot en met 25 mei in Villa Nederloo, Postweg 267, 1602 Vlezenbeek, zaterdag en zondag 15 tot 18u of op afspraak. Info: 0473/58.22.80


(c) Veerle De Saeger voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: