Zoeken in deze blog

woensdag 7 mei 2014

Anne Vernimmen en Bart Plouvier in 't Gesproken Dagblad (Wetteren)


 Journalist Eric Bracke werkt al heel lang freelance voor verschillende dag- en weekbladen. Minder bekend is misschien zijn artistieke activiteit. Vorig jaar zette WATERSCHOENEN de schilder Eric Bracke in de schijnwerpers.
Sinds november vorig jaar is hij bovendien cafébaas van 't Gesproken Dagblad, een bruine kroeg pal naast de spoorweg in Wetteren.

Iedere eerste zondag van de maand organiseert hij daar een lezing of een live optreden.
In maart was Bernard Dewulf hier nog te gast en vorige maand kwam Michiel Hendryckx langs.
Op 23 mei e.k. tekent het 'Stijn Engels kwartet' voor het eerste van een reeks maandelijkse jazzconcerten.


Sfeer @ 't Gesproken Dagblad


 WATERSCHOENEN trok vorige zondag naar Wetteren voor een dubbel, maar familiaal initiatief.
Auteur Bart PLOUVIER (°1951) 'wandelde' er door zijn oeuvre, las voor en zong in een kader dat (ook letterlijk) ingekleurd werd door de schilderijen van zijn vrouw Anne VERNIMMEN (°1962).

Bart Plouvier schetste aan de hand van voorgelezen fragmenten uit verschillende van zijn boeken (romans, reisverhalen en poëzie) een beeld van zijn literaire en echte leven: het schijnbaar onbezorgde hippieleven, terug naar de natuur in een primair hoevetje, de poëtische en realistische herinneringen aan het zeemansbestaan of de tijd als restauranthouder. Hij vertelde en zong fragmenten uit een Iers reisverhaal en eindigde in het fictieve dorp uit zijn meest recente boek 'Gene Zijde', een verhalenbundel rond de dood. 


Op zondag 4 mei vertelde, las en zong Bart Plouvier in 't Gesproken Dagblad'


Toeval of niet, maar onlangs had ik nog een boek van Bart Plouvier uit mijn boekenkast gehaald: 'Weg van Frankrijk - Reisverhalen en impressies', met daarin als opdracht 'Voor Anne, mijn maatje en af en toe mijn lieve compagnon de route'.

Samen publiceerden ze ook al twee dichtbundels, 'Het land draagt de wind' (2007) en 'Ingesponnen' (2010), waarvoor hij de tekst en zij de illustraties verzorgde. Zo bevat die eerste 24 gedichten met poëtische landschappen ter illustratie. Hoewel tekst en illustraties los van elkaar gemaakt zijn, gaan ze in de bundel een schitterende dialoog aan.


Twee dames met de dichtbundel 'Het land draagt de wind' en Anne Vernimmen


In 't Gesproken Dagblad stelt Anne Vernimmen nu een nieuwe reeks van 9 schilderijen tentoon, als vervolg op haar vorige serie 'Spioen'. Weg zijn de wazige figuren uit de 'Spioenreeks', behalve in één schilderij. Voor de rest zie ik sobere, nu eens blauw of bruin getinte, maar soms ook zeer kleurrijke architecturale taferelen in vrij streng afgelijnde vlakken.


Anne Vernimmen @ 't Gesproken Dagblad, Wetteren


Uitgangspunt is de letterlijke waarneming vanuit de eigen woning en tuin in het stadscentrum van Sint-Niklaas: een banaal onderwerp, ware het niet dat Anne Vernimmen hier een bijzondere voorstudie aan wijdt.

De schilderijen zijn voorbereid in een essay, waarin invalshoeken, uitbeeldingsmogelijkheden en technieken bestudeerd werden. Met dat 'roadbook' kon ze dan naar de eindfase van het schetsen op doek en het schilderen in dunne lagen over elkaar.
De traagheid van het schilderen met olieverf past perfect in het rustige ritme van het hele concept.


Anne Vernimmen @ 't Gesproken Dagblad, Wetteren


Anne Vernimmen neemt rustig de tijd om haar werk te creëren. Ook in café 't Gesproken Dagblad mag de tijd op een menselijk tempo zijn gang gaan en zelfs af en toe 'stilgezet' worden.
Schilderijen en omgeving zijn hier elkaars bondgenoot.


ANNE VERNIMMEN

tot 1 juni 2014
in
't Gesproken Dagblad
Spoorweglaan 136
9230 WETTEREN

Open van donderdag tot dinsdag: 16.15 - 00.00 uur
Woensdag gesloten


© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: