Zoeken in deze blog

vrijdag 15 mei 2015

5 X anders in Galerie EL (Welle)Eén fotografe en vier schilders kleuren de lichtrijke benedenruimte en de zolder van galerie EL in een sobere, maar bijzonder efficiënte ophanging.


Bij het binnenkomen in de galerie wordt de aandacht allereerst naar de achterwand met foto's van Griet VAN DE VELDE gezogen. We konden haar in Waterschoenen voor het eerst voorstellen toen ze in juli 2014 op bescheiden wijze als fotografe voor het voetlicht trad in Estaminet In den Bouw.
Sinds die eerste presentatie met minuscule foto's, kreeg ze de smaak pas goed te pakken en werkte ze vol overtuiging aan haar kleurenfoto's als verstilde situatieschetsen. Haar 'stillevens' spelen zowel binnen als buiten met omgevingen en onverwachte elementen.


Griet Van de Velde & Shelley Meert @ Galerie EL


De vier schilders in het gezelschap hebben elk een geheel eigen benadering van het medium.

Ons oog valt hier allereerst op het werk van Shelley MEERT, die we ook al vorig jaar een eerste keer in beeld zagen verschijnen in de tentoonstelling 'La Vérité en Peinture' (curator Hans Martens) bij Galerie Kusseneers in Brussel.
Ze gaat duidelijk op de ingeslagen weg verder met een fundamentele schilderkunst waarvoor ze gebruik maakt van minimale middelen: inkt en ruw linnen. De intensiteit van het resultaat is echter verbluffend. Een fotografische afbeelding kan bezwaarlijk de werkelijkheid van deze doeken benaderen. Je moet ze gezien hebben.


Carlos Caballero @ Galerie EL


Carlos CABALLERO konden we u precies een jaar geleden in Waterschoenen voorstellen naar aanleiding van een atelierbezoek. Carlos, van oorsprong Cubaans, woonde toen nog afwisselend in Florida en Gent, maar heeft nu definitief voor zijn nieuwe thuisstad gekozen. In september 2014 vonden we hem ook terug in de stadstentoonstelling KRASJ Ninove.

Sindsdien mogen we een enorme evolutie in zijn werk vaststellen. Waar hij tot voor kort nog sterk onderhevig was aan de klassieke opleiding die hij in zijn thuisland Cuba genoten heeft,  is zijn opbouw en beeldvorming veel losser en abstracter geworden. Hij heeft zijn geest en schilderwijze vrijgemaakt van dogmatische verplichtingen om een nieuwe wereld te creëren.  Wat hij hier presenteert lost alvast de verwachtingen in en maakt me bijzonder nieuwsgierig naar de verdere evolutie. In deze werken overheerst een intieme duisternis die me laat veronderstellen dat de kunstenaar alsnog een nieuwe morgen tegemoet gaat.


Cathérine Claeyé @ Galerie EL


Aan de overkant is het licht in de landschappen van Cathérine CLAEYE overvloedig aanwezig. Zij laat het landschap boven zichzelf uitstijgen door het minimale gebruik van verf en de quasi abstracte invulling van het beeld. Ze creëert een soort kosmische wildheid, die bovendien schitterend contrasteert met de intense bedaardheid in de doeken van haar 'buurvrouw' Shelley Meert. Ook dat soort tegenstellingen zorgt voor een meerwaarde in deze tentoonstelling.
Cathérine Claeyé was laureate van het HISK in 2001.


Lola Lasurt @ Galerie EL


Op de zolderverdieping maken Carlos Cabellero en Cathérine Claeyé nog even hun opwachting, maar het is toch vooral Lola LASURT (ES) die de ruimte domineert. Dat heeft wellicht ook te maken met de aard van de presentatie. De geschilderde friezen die ze hier toont, lijken gebaseerd op foto- of filmrolletjes. De beelden geven je een suggestie van continuïteit, maar focussen tegelijk op stilstand. De tijd stilzetten om wat gebeurt beter te analyseren... een illusie?

Lola Lasurt, laureate van het HISK in 2014, was hier vorig jaar al eens te gast in de groepstentoonstelling 'A Whitsun Wedding, Episode 2'.

Lola Lasurt is genomineerd voor de Young Belgian Art Prize 2015 en zal in juni 2015 in BOZAR tentoonstellen.


Tentoonstelling tot 7 juni 2015

in
Galerie EL
Drieselken 40
9473 WELLE

vrijdag - zaterdag - zondag: 15 - 18 uur

www.galerie-el.be


Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: