Zoeken in deze blog

vrijdag 22 mei 2015

Biënnale van Venetië 2015Van 9 mei tot 22 november 2015 is Venetië weer het ongeëvenaarde decor voor de 56e Biennale (Esposizione Internazionale d'Arte). Het thema luidt dit keer 'All the world's futures'
Zelf houden we onze waterschoenen nog even droog, maar uiteraard mag u vanaf juli ook van ons weer artikels over verschillende tentoonstellingen in het Arsenale en de Giardini of activiteiten op andere plaatsen in de stad verwachten. Want, zeg nu zelf, Venetië en Waterschoenen zijn een vanzelfsprekende combinatie.

(Onze verslagen van juli 2011 en augustus 2013 zijn uiteraard nog steeds te raadplegen. Zo hebt u de sfeer meteen weer te pakken.)

De landenpaviljoenen in de Giardini zijn een belangrijk onderdeel. België (overigens het allereerste paviljoen, gebouwd in 1907), Spanje, Nederland (een eerste paviljoen in 1912, maar door Gerrit Rietveld herbouwd in 1953), Frankrijk, Israel, Griekenland, Denemarken, Oostenrijk en talloze andere landen zijn er vertegenwoordigd. 

Adrian GHENIE zal met 'Darwin's Room' in het paviljoen van Roemenië aan bod komen.

Andere landen hebben zich dan weer een stek veroverd in het Arsenale of zijn elders in de stad vertegenwoordigd. Dit jaar zijn er 89 deelnemende landen en 44 nevententoonstellingen.
Zo verschijnt van Belgische zijde de Vanhaerents Art Collection met 'Heartbreak Hotel' in de Zuecca Project Space, Giudecca - Fondamenta delle Zitelle, 32. (Halte vaporetto Zitelle) (6 mei - 15 september 2015).

In de Giardini bevindt zich ook het gebouw 'La Biennale', waar de centrale tentoonstelling het thema van dit jaar extra in de verf zet. In die centrale tentoonstelling duiken ondermeer Chantal Akerman, Sammy Baloji, Ricardo Brey, Marcel Broodthaers en Carsten Höller op. Ook het Arsenale heeft in dit verband heel wat te bieden.


Bij het paviljoen van Egypte in de Giardini

Een rustpunt in de Giardini
De charme van de stad


Belgisch Paviljoen in de Giardini
Het Belgisch Paviljoen in de Giardini wordt dit jaar gereserveerd voor de Franstalige gemeenschap. Vincent MEESSEN (www.normal.be) (Waterschoenen 22 oktober 2013).

Maar naast het Belgisch paviljoen en de reeds genoemde Walter Vanhaerents duiken er nog andere Belgische initiatieven en medewerkers op.

Philippe Van Cauteren is de curator voor de deelname van Irak. Die tentoonstelling gaat door in Ca' Dandolo - Canal Grande San Polo 2879 (Halte vaporetto: San Tomà).

De VUB en het M HKA bundelen de krachten voor 'The Revenge of the Common Place' met o.a. Francis Alÿs en Rinus Van de Velde in Palazzo Nani Mocenigo, Dorsoduro 960 (Halte vaporetto: Zattere of Academia). (slechts tot 30 juni 2015)

De Axel & May Vervoordt Foundation laat in Palazzo Fortuny een hele reeks bekende namen uit de Belgische kunstwereld aan bod komen: Michaël Borremans, Jean-Marie Bytebier, Berlinde De Bruyckere, Raoul De Keyser, Jan Dries, Ann Veronica Janssens, Renato Nicolodi, Hans Op de Beeck, Koen Van den Broek, Koen Vanmechelen,...
Civici di Venzia Palazzo Fortuny, San Marco (Halte Vaporetto: Sant'Angelo of San Samuele)

Koen VANMECHELEN is omnipresent (in Venetië zelf en op Murano) en heeft als koning van de diversiteit alvast een dromedaris naar Venetië gebracht. Benieuwd wat dat allemaal betekent?

Come and see...


Het paviljoen voor de centrale tentoonstelling in de Giardini


Wandelend door de stad ontdek je onverwachte taferelen in het alledaagse Venetië


Art Spotter voor WATERSCHOENENGeen opmerkingen: