Zoeken in deze blog

vrijdag 28 augustus 2015

KUNST & ZWALM 2015




KUNST & ZWALM 2015

In 1997 organiseerde de vzw BOEM met oprichter en bezieler  Patrick MERCKAERT de allereerste editie van KUNST & ZWALM, een kunstbiënnale die in de volgende jaren zou uitgroeien tot een initiatief met werken van nationale en internationale kunstenaars.
De vzw nodigde hen uit om een werk te maken of interventies uit te voeren in het landschap en bij de bewoners van de Zwalmstreek.

Keer op keer werden verrassende en indringende edities neergezet.
Toen Patrick Merckaert begin 2011 overleed, ontstond er een grote leegte in de organisatie.
De tentoonstelling van 2011 ging door volgens het beproefde concept. We waren er overigens met WATERSCHOENEN bij: Editie 2011 in WATERSCHOENEN .



Uit de editie 2011: David Blandy, Soul of Zwalm, installatie

In 2013 kwam er echter geen nieuwe Kunst & Zwalm en ving ik hier en daar de boodschap over het definitieve einde op. Maar kijk, na een grondige herbronning heeft de vzw BOEM onder impuls van voorzitter Eric Bracke en met de enthousiaste medewerking van een hele groep een nieuwe editie op poten gezet.



KUNST & ZWALM 2015 is een feit en gaat uitgerekend morgen van start. Rekening houdend met de gewijzigde situatie inzake subsidiëring door de Vlaamse Gemeenschap (de geldkraan ging dicht) kiest de vzw BOEM resoluut voor 'back to basics'.
Dat weerspiegelt zich dan ook in de ondertitel van deze editie:

KUNST & ZWALM 2015
in transitie

De organisatoren drukken het als volgt uit:

"Terug naar waar het allemaal begon... We vroegen vaste waarden uit de streek om hun medewerking, samen met een aantal jonge kunstenaars.


Marieke DRIEGHE werd aangesteld als curator van de lowbudget tentoonstelling, waarbij vijftien kunstenaars hun werk integreren in de omgeving. Start- en eindpunt is Huize Drieghe-Bracke in de Machelgemstraat 60 in Roborst, waar het evenement op zaterdag 29 augustus 2015 wordt geopend.

Kunst & Zwalm in transitie is gedurende drie weekends te bezoeken (t.e.m. zondag 13 september 2015)."

Natuurlijk laten we u graag zelf op ontdekkingstocht gaan. Toch lichten we hier al een tipje van de sluier op. Enkele kunstenaars lieten ons even achter de schermen kijken. 
Ideeën worden geboren in het hoofd van de kunstenaars. Sommigen realiseren dat dan meteen in situ, terwijl anderen een en ander in hun atelier uitwerken om het nadien op de uiteindelijke plek te installeren.


Klaas VAN DER LINDEN



Klaas Van der Linden toverde tijdens de voorbije weken de betonnen gevel van deze loods om tot een kleurrijk verhaal onder de titel 'Vanitas'.
Van lege muur over geschilderde schets naar compleet gekleurde versie: een artistieke heksentoer waar deze 'actionpainter' met graffiti-roots allang zijn hand niet meer voor omdraait.
In 2007 zag ik de toen nog piepjonge kunstenaar voor het eerst aan het werk. Toen al etaleerde hij een mix van uitgekiende techniek en verbeelding. In 2010 dook hij in WATERSCHOENEN op n.a.v. een tentoonstelling in Quartier A te Aalst. en een maand later in Villa De Olmen te Wieze.

Maar sindsdien heeft hij natuurlijk niet stilgezeten en met deze Kunst & Zwalm keert hij nog eens terug naar zijn geboortestreek.


Klaas Van der Linden

Klaas Van der Linden


Trees DE MITS & Michiel PAUWELS


De bijdrage van Trees DE MITS toont zich in de vorm van een constructie met façade, geïsoleerd uit een foto die ze nam tijdens een residentie in IJsland in 2009.
Het huis bevond zich midden de overweldigende lavavelden van IJsland. De lavavelden zijn weggeknipt en het beeld komt in een nieuw landschap terecht.
Daardoor wordt een soort 'window on nature' gecreëerd met als doel een hommage te brengen aan de prachtige natuur die Zwalm nog rijk is.

Trees De Mits werkt voor dit project uitdrukkelijk samen met haar zoon Michiel PAUWELS. Het is een samen denken hoe de constructie het best werkt op de locatie en het best beantwoordt aan het concept. Ook in de uitvoering zette de samenwerking zich verder.

De keuze voor de locatie is uiteraard geen toeval: een verkeersvrij wegje schuin tegenover de Boembekemolen waar Natuurpunt een ponton installeerde om wandelaars en fietsers even te laten genieten van de groene omgeving aan het water. Op dat ponton werd het 'huis' verankerd.

"Hopelijk kunnen de bezoekers van Kunst & Zwalm tijdens het volgen van de route een rustpunt vinden in dit stukje ongerepte natuur." 
(Trees De Mits)



Ponton van Natuurpunt langs het Mijnwerkerspad
in de buurt van de Boembekemolen (locatie voor de 
constructie van Trees De Mits & Michiel Pauwels


Detailopname van de constructie op het 
ponton (Trees De Mits & Michiel Pauwels)


Gevelconstructie langs het pad
(Trees De Mits & Michiel Pauwels)





Inge DECUYPERE


Inge DECUYPERE, die ons vorig jaar in de (voorlopige) slottentoonstelling van BAVART (Gent) nog meenam in 'De kunst om gelukkig te zijn' en ons in maart 2015 al even aangenaam verraste met haar subtiele 'wandconstructies' in Villa De Olmen (Wieze), duikt in Kunst & Zwalm op met twee projecten.

Via onderstaande preview mochten we al even de sfeer opsnuiven. Deze werken zijn ontstaan in het atelier, maar wel speciaal voor bestaande plekken in het parcours van K&Z geconcipieerd.

Het eerste is gebaseerd op de elementen 'spelen' en 'toeval'. Het tweede, hier nog in het atelier, zal ook op de uiteindelijke locatie een rode wand in het geheel betrekken.



Inge Decuypere

Inge Decuypere



Tot daar enkele tips. Nu bent u aan de beurt om alles zelf te ontdekken...


Deelnemende kunstenaars van de editie 2015: Thijs Van der Linden, Alex Michels, Noël Drieghe, Wout Lievens, Griet Drieghe, Bert Drieghe, Marc Cloet, Michael Vandorpe, Thibaut Dhaeyer, Inge Decuypere, Patrick Merckaert, Trees De Mits, Johan Tahon, Ilse Verschaeve en Klaas Van der Linden. (onderstreepte namen kwamen reeds eerder aan bod in WATERSCHOENEN)




Voor meer info over kunstenaars, programma en een blik op het archief 1997 - 2011 ...
klik op:

INFO

Het parcours van zowat 7,5 kilometer brengt u van het beginpunt met Alex Michels en Noël Drieghe langs Johan Tahon in de Kerk van Rozebeke, Patrick Merckaert in de Boembeekmolen (hij woonde in de Boembeekstraat en richtte de vzw BOEM op), Trees De Mits & Michiel Pauwels langs het Mijnwerkerspad, ... en alle andere deelnemers.


Combineren met de tentoonstelling 'ENAME ACTUEEL . RITUALIA' in de dorpskern van Ename (Oudenaarde), op een boogscheut van Zwalm, is een aanrader. Bespreking in Waterschoenen volgt op 3 september.
info: www.pam-ename.be


Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: