Zoeken in deze blog

zaterdag 8 augustus 2015

Noël Drieghe in 't Gesproken Dagblad (Wetteren)Ruim anderhalf jaar geleden begon Eric Bracke, freelance journalist, kunstkenner/criticus, curator  en zelf schilder, aan een nieuw avontuur. Hij opende aan de rand van Wetteren, in de schaduw van de spoorwegberm, het café 't Gesproken Dagblad.

Hij staat er niet alleen achter de tapkast van zijn bruine kroeg, maar organiseert ook een ruime waaier aan activiteiten met een grote meerwaarde.
Auteurs, journalisten, fotografen,... komen er lezingen geven. Muzikanten strijken neer voor jamsessies of andere optredens.

Sinds kort is ook het achterliggend zaaltje gerenoveerd en dus beschikbaar voor deze en andere activiteiten. Ook kunstenaars vinden er de nodige tentoonstellingsruimte.

Vorig jaar was Waterschoenen al eens te gast in 't Gesproken Dagblad voor de lezing van Bart Plouvier en de tentoonstelling van zijn partner Anne Vernimmen.Noël Drieghe, Z.T., jan. 2000, 80 x 50 cm


Tot 31 augustus is er nu werk te zien van Noël DRIEGHE (°1948), schilder-beeldhouwer met Wetterse roots.

Samen met zijn broer Luc kreeg hij de liefde voor de actuele kunst en poëzie van huis uit mee. Hun vader, Leo Drieghe startte reeds in 1957 de Galerij Drieghe, die na zijn dood in 1973 mee door de beide broers verdergezet werd tot 1985. Kunstenaars als Raphael Buedts en René Heyvaert waren er kind aan huis.
Vanaf 1986 bundelden ze hun activiteiten verder in 'Academie Leon' in Zwalm.Noël Drieghe, Z.T., juni 1995, 40 x 32 cm


Waterschoenen mocht u in 2012 een blik gunnen op het werk van Noël Drieghe, toen hij bij Loods 12 (op een boogscheut van 't Gesproken Dagblad) een schitterende dialoog aanging met de sculpturen van Henk Delabie. Toen konden we ons enthousiasme niet onder stoelen of banken steken.
Hij was er in Loods 12 overigens ook al eens bij in 'Frightening Facts of...', waar hij met één groot, oranje schilderij voor berekende, maar gevoelige orde en rust zorgde.

Ook nu combineren zijn schilderijen het koele karakter van de geometrische abstractie met de warmte van een poëtische geladenheid. Zowel kleur als vorm weten dat karakter te bepalen. Nu eens hanteert hij ronde, dan weer hoekige of rechtlijnige vormen.

Het geheel combineert milde strengheid en ingehouden vreugde. En dan speelt daar nog eens de totaal andere sfeer in het café en het zaaltje.


Noël Drieghe, Z.T., jan. 2011, 60 x 48 cm


De doeken van Noël Drieghe laten zich allereerst van op afstand bekijken, maar doorstaan ook perfect de opname in detail. Dan pas wordt de precisie in de lijnvoering en de subtiliteit van penseeltoetsen en oppervlaktewerking zichtbaar.

Het geboden werk, gerealiseerd tussen 1988 en 2011 is de tocht naar Wetteren meer dan waard. Vergeet zeker ook de sculptuur in de smalle tuin niet.

Vanaf 29 augustus kunt u Noël Drieghe ook ontdekken in KUNST & ZWALM 2015, een kunstwandeling met verschillende andere kunstenaars die start ten huize Drieghe in Roborst.Noël Drieghe, Z.T., juni 1995, 75 x 60 cmNoël DRIEGHE
 tot 31 augustus 2015

in

't Gesproken Dagblad
Spoorweglaan 136
9230 WETTEREN

Elke dag (behalve woensdag) vanaf 16.15 uur
Zondag vanaf 11 uur

*

NOG EEN EXTRA TIP van 't GESPROKEN DAGBLAD

Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 augustus vindt in het zaaltje
van 't gesproken dagblad een theaterworkshop plaats onder leiding van
Freek De Craecker en Valerie Galle. De workshop loopt dagelijks van 10
tot 17 uur (lunchpakket meebrengen) en richt zich tot jongeren tussen
12 en 16 jaar. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij (45 euro).
inschrijven kan via tjonglaweit@gmail.com


Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: