Zoeken in deze blog

woensdag 5 augustus 2015

MINT galerie - Stephanie Van De VeldeGent is sinds begin 2015 een fotogalerie rijker.  Willem Bossaert toverde een onnoemelijk smal pand in Steendam, op een boogscheut van Sint-Jacobs, om tot een laagdrempelige galerie waar hij op gezette tijden fotografen de kans geeft om hun ding te doen. 

In haar korte bestaan is MINT galerie intussen toe aan de vierde expo en er worden ook workshops georganiseerd. MINT is een ontmoetingsplaats voor al wie fotografie een warm hart toedraagt en voorziet daarbij ook koffie en taart, een geweldige combinatie als je het ons vraagt.

Vrijdag 24 juli opende de solo expo van Stephanie Van De Velde. Zij toont haar reeks ‘Reasonable Behaviour’, een serie zwartwit beelden gemaakt op het strand van Barcelona.


(c) Stephanie Van De VeldeDe contrastrijke beelden werden gemaakt met een technische camera, een groot en traag instrument dat heel wat voorbereiding vraagt vooraleer een finaal beeld kan worden gemaakt. Dat is opmerkelijk, omdat je op geen enkel van de beelden de indruk krijgt dat de zonnebaders zich bewust zijn van de aanwezigheid van de camera. 

Speelt de zon hen parten? Zijn ze niet meer geïnteresseerd omdat de fotografe al een half uur in de weer is met dat toestel uit grootvaders tijd? De reden komen we niet te weten, maar is ook niet belangrijk. Van belang is dat je de indruk krijgt dat je zelf in je zwembroek op het strand staat. Als een voyeur die ongegeneerd mensjes kijkt.

(c) Stephanie Van De Velde

Als toeschouwer kan je je uren verliezen in de beelden en merk je steeds nieuwe personages op. Gaandeweg wordt ook een bepaalde typologie van personages en houdingen duidelijk, en daar is het Van De Velde om te doen. Ondanks de verscheidenheid aan mensen kan je in een krioelende massa toch weer patronen ontdekken die zich herhalen.

Uit de dichtbevolkte foto’s distilleert ze vervolgens de afzonderlijke figuren en verwerkt ze in de vorm van tekeningetjes in Oost-Indische inkt in een raamwerk van typehoudingen. Van fotografie naar grafisch werk? Het ene volgt heel natuurlijk uit het andere en beide versterken elkaar onmiskenbaar.(c) Stephanie Van De Velde


(c) Stephanie Van De Velde


De expo gaat vergezeld van een limited edition risoprint catalogus (100 stuks), gemaakt in samenwerking met Topo Copy.


(c) Stephanie Van De Velde


Stephanie Van De Velde, ‘Reasonable Behaviour’, nog tot 30 augustus in MINT galerie, Steendam 64 in Gent. Open op zaterdag 13u-18u / zondag 10u-17u.

Olivier Vander Biest voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: