In 2016 kwamen 3 gedreven Aalsterse ondernemers op de proppen met een splinternieuw initiatief:
Tina van 'Anna Pops', Francis van 'Pastoor' en Liesbeth van 'Optiek Pupil' waren de grondleggers.
Andere Aalsterse winkels werden uitgenodigd voor deelname aan een jaarlijks event, een modeshow, een ontmoeting, een feest voor alle zintuigen.
In 2019 werd de voorlopig laatste versie georganiseerd.
Gezien de welbekende toestand bood 2020 en ook 2021 geen mogelijkheid een gelijkaardig initiatief met honderden deelnemers te laten doorgaan.
Maar de bezielers van 'De connectie' bedachten een andere formule, die tegelijk de hele stad bereikt, een aantal andere ondernemers en kunstruimtes mee in het bad trekt en Renée LORIE, een Brusselse kunstenares/fotografe, een openbaar forum biedt.
Zelf omschrijven ze het bij De Connectie als volgt:
"Na een jaar van stilte, afstand en twijfel brengen we opnieuw wat warmte in de straten van Aalst. Op de gevels van ondernemers, winkelhandelaars en horeca komen hoopvolle impressies van fotografe Renée Lorie. Ze vormen een lus, een omheining van zwart-witbeelden. Ze nodigen je uit om binnen te komen en wat moois te vinden."
Dat je met fotografie in zwart-wit 'warmte' kan brengen wordt in dit project overduidelijk.
Op 23 februari werd de kunstwandeling (die twee maanden zal lopen) op gang getrokken en een dag later stonden wij met onze 'waterschoenen' klaar om (onder een stralende zon) de verschillende locaties te verkennen. Het gaat hier in principe om een gevel- of vitrineproject, zodat je alle werken vanaf de straat kan ontdekken.
Het traject kan overal gestart worden. Bij elke deelnemende locatie (10) kan je een poster meenemen met een iconisch beeld uit de tentoonstelling en op de keerzijde het stadsplan en de verschillende adressen.
We brengen hierna enkele locaties in beeld. Het geheel laten we U uiteraard zelf ontdekken, al geven we u telkens een hint mee.
Wij beginnen onze wandeling bij PASTOOR (Keizersplein 3). Met één werk in de vitrine en één op het venster om het hoekje wordt de filosofie van 'Pastoor' schitterend ingekleed.
Renée Lorie @ Pastoor
Keizersplein 3
Vervolgens trekken we via de Hopmarkt en de Zoutstraat naar CLOTHILDE (Louis D'Haesleerstraat 9) (een beeld dat ter plekke duizend keer meer zegt dan in onderstaande foto) en verder naar GOUDSMITATELIER CLAESSENS (Louis D'Haeseleerstraat 74) op de hoek van de Houtmarkt, waar twee verstilde beelden (vrouw en vogel) ons als contemplatieve spiegelfiguren opwachten.
Renée Lorie @ Chlothilde
Louis D'Haeseleerstraat 9
Wat verder, vlakbij het stadspark komen we bij ANNA POPS (Eugeen Bosteelsstraat 10), waar één van de werken om praktische redenen op een koertje achter de winkel hangt. Het resultaat is ronduit schitterend (hoewel de foto hierna slechts een eenvoudige getuige is). Ga het alvast zelf ter plekke bekijken.
Renée Lorie @ Anna Pops
Eugeen Bosteelsstraat 10
Onze volgende locaties liggen aan de overkant van de Dender. Via de brug bij De Werf trekken we naar het BRUSSELS HUIS (Molendries 20) (de uitbundige, klassieke vaas omschrijft perfect de sfeer van deze interieurzaak) en zakken dan af naar NETWERK (Houtkaai 15) (NETWERK omschrijft zich als 'een ontmoetingsplek, een internationaal centrum voor hedendaagse kunst en een onafhankelijk filmhuis.')
Tegenover de ingang van Netwerk hangt (op de ramen van de voormalige vismijn) ondermeer de foto van de poster die op de achterkant de wandeling beschrijft.
We volgen de Dender in de richting van de Zwarte Hoekbrug en gaan dan links richting Zeshoek. Vlakbij ligt GALERIE VAN CAELENBERG (Dendermondse steenweg 17), in normale tijden een drukbezochte locatie voor hedendaagse kunst. Met een grote foto (het thema van de 'shelter') op het venster boven de galerie houdt Bruno Van Caelenberg het artistieke vuur brandend.
Terug naar het centrum via de Esplanade en de Kattestraat, komen we bij OPTIEK PUPIL (De Ridderstraat 5) (zie foto hierna - wanneer mogen we elkaar weer eens goed vastpakken...?) en gaan dan via de Openbare Bibliotheek Utopia naar de Zwarte Zusterstraat, waar we op het terras van VLEESRESTAURANT DE FRIGO (Zwarte Zusterstraat 7) in een 'sprookjesachtige' school vissen terecht komen (al hebben sprookjes toch steeds een wrang kantje, maar dat wist u al). Vissen in een vleesrestaurant... verwarring en geruststelling (ook voor de vissen).
Renée Lorie @ Optiek Pupil
De Ridderstraat 5
Tot slot gaan we in de Molenstraat bij SCHOENEN K. DE LATHAUWER (Molenstraat 35) samen met de poes op vinkenslag zitten, een vertederend tafereeltje (maar met poezen weet je natuurlijk nooit).
Molenstraat 35
Uiteraard kunt u op de verschillende locaties (bij de meeste is dat mogelijk) even binnenstappen. De winkeliers zullen u ongetwijfeld ook nog wel wat mooie dingen laten zien.
Een korte kijk op Renée LORIE:
Renée Lorie (°1989) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde kunstgeschiedenis, film en visuele cultuur en fotografie.
Als fotografe 'verzamelt' ze beelden van verschillende aard (mensen, landschappen, interieurs, details,...) op diverse plekken van haar thuisstad of op afgelegen plaatsen. Zo trok ze voor haar project 'Shelter' naar de Shetland eilanden.
Telkens gaat ze op zoek naar het warme, het huiselijke, de ontmoeting, de omhelzing, Utopia,... al stuit ze daarbij ook onvermijdelijk op het ongemakkelijke, het gemis, de kwetsbaarheid.
Uit de veelheid van verzamelde beelden creëert ze een wereld in (letterlijk) zwart/wit, maar met een (figuurlijk) 'kleurrijke' warmte. Duisternis en licht houden elkaar in evenwicht. Stilering vormt een andere pijler van haar werk.
"... to be on the road we find a way to take shelter
a personal approach we're in search of utopia
delirium and desire new disappearing places"
Renée Lorie creëert bijzonder sterke beelden vanuit een groot empatisch vermogen, waardoor ze een ongekende intimiteit bereikt.
© Artspotter / Waterschoenen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten