Zoeken in deze blog

vrijdag 28 mei 2021

MAT and NIKKI zorgen voor 'HINDER' bij DISKUS (Aalst)

 

Wij moeten u waarschuwen voor HINDER door kunstwerken in de Diepestraat te Aalst of beter gezegd u uitnodigen om dringend te gaan kijken wat daar aan de hand is.

Sinds vorig weekend kunnen we bij DISKUS AALST (Diepestraat 48) eens flink uit de bol artistieke bol gaan met dank aan het kunstenaarsduo MAT AND NIKKI.

Of wat mag je verwachten als een cartoonist met een voorkeur voor absurde humor en een maker van animatiefilms met elkaar aan de slag gaan?

Welkom in de wondere wereld van 

MAT AND NIKKI

Onderstaand schilderij is meteen het campagnebeeld van de tentoonstelling. Het is een mix van cartoon, fotografisch-realistische schilderkunst en installatie. Dit is nog maar het begin.


MAT AND NIKKI
'HINDER'
acrylic & spraypaint on wood
108 x 180 cm

Matthias PHLIPS (°1982) kent u wellicht als cartoontekenaar 'mat' met zijn knotsgekke, absurde cartoons en zijn pagina 'Zoeker' in De Standaard Magazine.

Nicolas KEPPENS (°1989) heeft reeds flink zijn strepen verdiend met door hem geschreven, getekende en geregisseerde animatiefilms als 'Beautiful Men' en 'Easter Eggs' (met talrijke bekroningen). Reken daarbij zijn ervaring als 'New Media Manager' in de Studio van kunstenaar Hans Op de Beeck.

Samen maakten de heren ook al de veelbekroonde en internationaal geselecteerde animatiefilm 'Wildebeest' (2018).


MAT AND NIKKI
'TRISTAR 6245' (detail)
mixed media
50 x 80 x 126 cm

Wat ze nu als MAT AND NIKKI onder de titel 'HINDER' bij DISKUS presenteren, is een mix van schilderijen en objecten/installaties, waarin vakkennis en (knots)gekke ideeën een meer dan verrassende artistieke visie opleveren.

In de beeldende wereld van dit tweetal mag gerust gelachen worden, een welkome afwisseling in deze vreemde tijden. Nu eens primeert een glimlach, soms een 'grimlach' en ongetwijfeld ook een schaterlach.

Sommige mensen zullen misschien wel enig ongemak voelen bij het zien van de beelden. De titel 'Hinder' is dan ook niet zomaar gekozen (NL: last, ongemak, ergenis, EN: disturb, annoy, bother,...)

Welkom in de wereld van MAT AND NIKKI.


MAT AND NIKKI
'CLATRONIC 828'
mixed media
55 x 40 x 122 cm

In de grote zaal rechts houdt de 'maskotte' met de roze anorak toezicht op de interne keuken van de kunstenaars. 

Hun keukentoestellen zorgen voor heel wat vreemde toepassingen: een kruimeldief wordt een sigaretten rokend monster, een stuk vlees ligt in een braadpan op een kookplaat te schreeuwen om verlossing, spiegeleitjes kijken verloren in het rond, een sinaasappel met menselijke trekken wordt tot de laatste druppel uitgeknepen,  een triestig kijkende worst wordt door een snijmachine gedraaid en twee zwartgeblakerde toastjes zijn helemaal de kluts kwijt.


MAT AND NIKKI
'HIPPODROOM'
acrylic & spraypaint on wood
3 x 150 x 150 cm

De schilderijen krijgen in hun mix van perfect hyperrealistisch geschilderde objecten en cartooneske toevoegingen een vreemd, bijwijlen surrealistisch aandoend karakter. Deze volstrekt verwarrend situatieschetsen zijn wel gemaakt door 'stielmannen' (misschien een ouderwets, maar in deze belangrijk woord). Ze nemen hun werk heel serieus, maar laten niet na verwarring te stichten in de hoofden van de kijker.

Neem nu een werk als 'Hippodroom', een installatie in ware stripstijl of 'Arsival' met een ridderhelm in een gedeelde hoofdrol.
Laat u gerust hypnotiseren door de zilveren ogen achter staldeur...

En wie heeft zijn sigaretten gedoofd in een onaangeroerde 'Coupe Tropicana'?


MAT AND NIKKI
'TROPICANA'
acrylic & spraypaint on wood
120 x 180 cm

Een speciale vermelding maak ik hier graag voor 'Lorelei', een schitterende maquette van een zwembad met duiktoren en een typische dame uit de cartoonwereld van MAT. Zowel de technische realisatie als de situatieschets zijn subliem.


MAT AND NIKKI
'LORELEI'
mixed media
105 x 105 x 160 cm


Ga vooral zelf op bezoek bij DISKUS (Diepestraat 48 - 9300 AALST)
tot 6 juni 2021
zaterdag en zondag: 13 - 18 uur

RESERVEER UW BEZOEK VIA DE LINK 'MAT AND NIKKI'
BOVENAAN DIT ARTIKEL.

***

De heren leveren ook een opgemerkte bijdrage met het tuinproject 
'BELLE EPOQUE' in NETWERK AALST.

Voor alle info en reservatie:


mat and nikki @ Belle Epoque
NETWERK AALST



© Art Spotter / Waterschoenen




Geen opmerkingen: