Zoeken in deze blog

dinsdag 18 mei 2021

Danny COBBAUT & Wouter BOLANGIER met 'COLLECTED STORIES' in Kasteel Terlinden (Aalst)

 

'Collected Stories'
een gouden verhaal

Op 13 oktober 2020 namen we u in WATERSCHOENEN mee naar de tentoonstelling 'REFLECTIONS OF A MEMORY', waarmee Danny COBBAUT en Wouter BOLANGIER een leegstaande winkelruimte in de Pieter van Aelst Passage in het centrum van Aalst transformeerden tot een heuse, tijdelijke kunstgalerie.

Met het vervolg op die tentoonstelling zijn ze nu, onder de titel 'COLLECTED STORIES', neergestreken in het Kasteel Terlinden, waar ze als echte kasteelheren alle kamers van deze gigantische ruimte in gebruik nemen. Laat u vooral niet afschrikken door de omvang van de tentoonstelling, maar concentreer u op de artistieke confrontaties in de opeenvolgende kamers.

Lees de bespreking van de vorige tentoonstelling alvorens u naar het kasteel te begeven (zie LINK hierboven in 'Reflections of a memory'). Dan zal u de nieuwe tentoonstelling met enige achtergrond en vertrouwdheid kunnen bezoeken.


Danny Cobbaut en Wouter Bolangier
in Kasteel Terlinden (Aalst)


Kondigde de vorige tentoonstelling zich nog aan met een zilveren uitnodiging, dan hebben de beide heren zichzelf nu duidelijk op een hoger, gouden niveau getild. Van een winkelruimte naar een heus kasteel is een veelbetekenende stap, die meteen de mogelijkheid biedt om verzamelde verhalen te vertellen in verschillende hoofdstukken, verdeeld over diverse kamers op drie verdiepingen.

Kasteel Terlinden werd aan de binnenkant volledig gestript en fungeert nu met zijn bakstenen muren als een ongeprepareerd canvas of een ruwe achtergrond, die op het lijf van deze tentoonstelling geschreven is. Waar nodig hebben de kunstenaars wel voor zwarte of witte voorzetwanden gezorgd.



Iconen van Danny Cobbaut


Nog voor je binnenkomt heeft Wouter Bolangier je al een grote installatie met spiegels en kleurrijke glazen objecten voorgeschoteld. Let op het bordes ook op de houten vormen voor glasblazen .

Dit is nog maar het aperitief.

Eenmaal binnen in de hal wacht u een bijzondere confrontatie tussen de 'gouden iconen' (zie detail hierboven)  en de 'bronzen kalashnikov' van Danny Cobbaut. 

Het wereldbeeld en het maatschappelijke discours worden meteen op scherp gesteld, maar het is in deze wereld niet allemaal kommer en kwel. De kunstenaars doen in deze tentoonstelling hard hun best om door de creatie van schoonheid een en ander in positieve zin om te buigen. Maar 'schoonheid' kan veel vormen aannemen.



Canvas 'Hubert' (door Danny Cobbaut) met gouden glasobjecten
van Wouter Bolangier

Zwarte mannen duiken dikwijls op in de portretten van Danny Cobbaut, stoer poserend met een gouden trofee, ontleend aan het werk van Wouter Bolangier, zoals hierboven. Maar diezelfde trofee zorgt dan tegelijk voor vertedering, een zekere melancholie.
De dialoog tussen dit werk van de beide kunstenaars laat zich hier uiteraard stevig voelen, maar speelt verder doorheen de hele tentoonstelling in verschillende constellaties.
De heren zijn nog lang niet uitgepraat.


Wittte glasboom en 4 blauwe figuren van Wouter Bolangier
Canvas van Danny Cobbaut

Neem nu deze dialoog in wit en blauw...


Kapelletje met 'OLV onder stolp' en
'Spiegeltje aan de wand' door Wouter Bolangier
Rechts (buiten beeld) een schilderij van Danny Cobbaut 

De kleine ruimte met het neogotische venster... hun ideale kasteelkapel.


Waterspiegel en reddingsboei

Het golvende water als helende en verfrissende kracht, maar ook het gevaarlijke water... de reddingsboei ligt gelukkig voor het grijpen.

Water krijgt ook verder nog een rol als motor van het leven, opgevangen in een centrale 'vijver', bewaard in een blauw-gouden 'kalebas' of door de handen glippend...

Verken ook de grote 'spiegelkamer' met de zilveren 'toys' en de twee geschilderde portretten (Willem & Waf) in een glazen beeld verwerkt.

Laat uw geloof in het leven aanwakkeren door het geschilderde verhaal even verderop:

EVERYTHING You're looking FOR
Some day You'll FIND

Als dat geen geruststelling is...

Kegelspel en gouden serre
(Wouter Bolangier & Danny Cobbaut)


De serre die ook al in de vorige tentoonstelling aan bod kwam, is hier eveneens aanwezig, zowel in geschilderde versie als in de reële vorm. Waar ze tevoren met spiegelende wanden verscheen, is ze nu quasi mat goud.

De gouden kweekserre fungeert als 'gouden kooi' voor de manipulatie van de natuur.
Gelukkig duikt in de kamer ernaast toch het echte, natuurlijke groen op.

Er is altijd weer hoop...


Danny Cobbaut & Wouter Bolangier
COLLECTED STORIES

tot en met 6 juni 2021
elke vrijdag, zaterdag en zondag
en op maandag 24 mei
telkens van 14 tot 19 uur
in
Kasteel Terlinden
Square J. Geerinckx 4
9300 AALST



© Art Spotter / Waterschoenen




Geen opmerkingen: