Zoeken in deze blog

woensdag 26 mei 2021

Jan VINDEVOGEL in GEVAERTSDREEF 01 (Oudenaarde)

 

- GEVAERTSDREEF 01 -

onafhankelijke ruimte voor Hedendaagse Kunst

is gevestigd in de kantoren van een voormalige textielfabriek in de interbellumwijk van Oudenaarde, op een zucht van de Markt.

Je komt er letterlijk via de grote poort binnen.

Dankzij een 'zachte' restauratie werd de sfeer van weleer gerespecteerd, maar werd  tegelijk gezorgd voor efficiënte tentoonstellingsmogelijkheden. In de twee grote ruimtes stroomt het daglicht volop binnen, terwijl de kleine kamertjes voor pure intimiteit zorgen.

En ach, dat kacheltje bleek bij ons bezoek vorige zondag een warm attribuut.

Voor meer info over deze kunstruimte:

http://gevaertsdreef01.be




Met de komst van Jan VINDEVOGEL (°1978) kunnen de deuren eindelijk weer open.

Voor mij was het vorige zondag een eerste kennismaking met de ruimte en de kunstenaar. Twee aangename verrassingen zijn in deze vreemde tijden van ganser harte meegenomen.


Jan Vindevogel, Sailor (gold)


Meteen bij het binnenkomen vangt de kunstenaar je blik met het grote schilderij hierboven. Het is het eerste en meteen ook het grootste van vier uit de serie 'Sailor'.
Al schilderend zoekt de kunstenaar zich een weg in dit portret dat lijkt te zweven in  een gouden achtergrond. Deze karakterkop bezit de sterkte van een zelfzekere historische figuur, maar draagt tegelijk ook een gevoelig karakter. De combinatie met het goud laat me de link naar een icoon leggen, terwijl ik denk aan de tekst van Leonard Cohen: "...and Jesus was a sailor, when he walked upon the water, and he spent a long time watching from his lonely wooden tower, and when he knew for certain only drowning men could see him, He said all men will be sailors then until the sea shall free them…"

Maar misschien laat ik mijn fantasie al te zeer met mij op de loop gaan.

Tegenover de grote blauwe 'Sailor' hangt een kleine naamgenoot. Samen beheren ze de benedenruimte.


Jan Vindevogel, Easter

Op de eerste verdieping is er plaats voor meer, om te beginnen in de grote ruimte.
Jan VINDEVOGEL laat zich niet vastpinnen op één benadering van het beeld. Zijn beeldtaal en technische benadering van het doek is gevarieerd. 

Die verwijzing naar Jezus was misschien nog niet zo gek, want meteen boven aan de trap krijgen we het schilderijtje 'Suffering' , met een doornenkroon die aan stukken springt.

Jan Vindevogel
Suffering

De titels van de werken zijn bijzonder beknopt. Eén woord volstaat voor de kunstenaar, maar met omschrijvingen als Skull, Beast, War, Fire, Mist, Rag,... moet je wellicht niet meteen vrolijke taferelen verwachten.

Boeiend zijn de schilderijen des te meer.
Tussen alle recente werken hangt er eentje dat al 15 oud is en let vooral op de driedubbele gelaagdheid van dat duistere doek 'WAR'. De tweede wereldoorlog is blijkbaar een thema dat hem al lang bezig houdt.


Jan Vindevogel, Grid Horizon


Op naar de kleine kamers waar de verscheidenheid in kleur en vorm nog meer gevierd wordt.
In het kamertje rechts word ik vertederend aangekeken door een lammetje dat zich schuilhoudt in een waas van 'gewassen' kleuren. (zie foto hoger)
'Easter' (Pasen) zegt de titel. Alleen blijkt dat te verwijzen naar de dag waarop de kunstenaar het schilderij gemaakt heeft en is het vermeende lammetje in feite een geit. Die wetenschap maakt het doek absoluut niet minder mooi.

En dan was er in de middelste kamer dat kleine doekje met roodbruine en groene horizontale strepen ('Forest') dat me aan Gerhard Richter deed denken.

Op naar het kamertje links, waar Jan Vindevogel zich met 'Grid Horizon' een gouden streepjespak aanmeet om de blauwe nacht tegemoet te gaan.

Nog één stapje verder eindigen we in het kleine trappenhuis waar de groene 'Sailor'  (zie foto hierna) een ideale omgeving gevonden heeft als poortwachter.

Als ik u was, zou ik nog eens terugkeren voor een tweede verkenning, want er is uiteraard nog veel meer te ontdekken.

Te bezoeken tot 6 juni 2021, elk weekend van 14 tot 18 uur


Jan Vindevogel, Sailor (green)





PROGRAMMA 2021




© Art Spotter / Waterschoenen


Geen opmerkingen: