Zoeken in deze blog

donderdag 29 januari 2009

Paul Van den Abeele fotografeert Louis Paul Boon

"Goede fotojournalisten zijn rusteloze kereltjes die van hot naar her hollen om de dramatiek van het eenmalige moment vast te leggen"
Paul Van den Abeele
In het Stedelijk Museum 't Gasthuys loopt van 24 januari tot 11 april 2009 een tentoonstelling met een keuze uit de foto's die Paul Van den Abeele maakte met zijn vriend Louis Paul Boon in de hoofdrol.

Paul Van den Abeele (°Aalst, 1929) was vanaf 1947 fotograaf-verslaggever bij de kranten van de katholieke ' Standaard-groep', terwijl Louis Paul Boon (°Aalst, 1912 - +1979) als redacteur-columnist voor het socialistische 'Vooruit' werkte.
Allebei hadden ze, naast hun beroepsbezigheid, hun hart aan de beeldende kunst verpand. Ze volgden ooit de lessen in de Stedelijke Academie en Van den Abeele volgde ook lessen in Antwerpen en in het vrij tekenatelier van Sint-Lambrechts-Woluwe (o.a. samen met Tijtgat, Van Saene, Minner, Mortier,...)

Terwijl Boon als schrijver naam en faam verwierf, was het werk van Van den Abeele als persfotograaf van een bijzonder hoog gehalte.
Maar beiden bleven ook steeds als schilder, tekenaar,... actief.

Deze tentoonstelling is een hernieuwde kennismaing met Louis Paul Boon en zijn wereld. Hij stierf op 10 mei 1979, straks 30 jaar geleden.

De fotograaf laat de foto's graag voor zich spreken. Meestal is dat geen probleem, maar hier en daar zou een beetje commentaar toch welkom zijn.
Misschien komt U bij Uw bezoek Paul Van den Abeele zelf wel tegen. Dan zal hij U zeker alle mogelijke achtergrondinformatie verschaffen.

Not te bezoeken tot 11 april 2009
dinsdag t.e.m. vrijdag: 10-12 en 13-17 uur
zaterdag en zondag: 14-18 uur
maandagen en feestdagen gesloten
Geen opmerkingen: