Zoeken in deze blog

woensdag 6 april 2011

Michael Sailstorfer in het SMAK: maniërisme met weerhaken

Wie de overzichtstentoonstelling 'Raum und Zeit' van Michael SAILSTORFER (°1979) binnengaat, is meteen in de wolken. In de lange gang links hangen letterlijk donkere wolken in de vorm van in elkaar verstrengelde binnenbanden van trucks. Gekoppeld aan de geur van popcorn, verspreid door een heuse popcornmachine, wordt al meteen duidelijk dat Sailstorfer meer dan één van onze zintuigen wil prikkelen.

Straks wordt onze reukzin nog meer geprikkeld en krijgt ons gehoor een subtiele input te verwerken.
Maar er is meer...

(c) Michael Sailstorfer & SMAK

Ruimte en tijd zijn de basiselementen in onze ervaring van de realiteit. Als beeldhouwer creëert Sailstorfer niet zozeer "sculpturen', maar veeleer 'beelden' (zowel visueel, auditief als via geur waarneembaar). Zijn 'beelden' verspreiden hun invloed in de ruimte.

De zaal waarin autobanden, verbonden met een motor, constant tegen de muur ronddraaien en zo geleidelijk afslijten (de geur van rubber en het residu op de vloer spreekt boekdelen), brengt je in gedachten bij een niet te stoppen, doldraaiende wereld, apatisch voor het groeiende tempo waarin hij zichzelf aan het vernietigen is.
Toch ervaar je deze 'beelden' als esthetisch en perfect geproportioneerd. Sailstorfer is nu eenmaal een beeldenmaker die zijn vak beheerst. 

(c) Michael Sailstorfer & SMAK

Ook in zijn foto's creëert hij, ondanks de destructieve ondertoon, mooie beelden. Het is zelfs zo dat de kunstenaar je een beetje te grazen neemt, je gaat verleiden met een esthetische verpakking voor een boodschap met weerhaken.

Neem nu de reeks van 10 foto's, beginnende bij een houten schuurtje en eindigend bij een schouw...
Of wat doe je met de tot op het bot uitgeklede schoonheid van zijn vroege werk 'Waldzput' (2000) (zie foto hierna)

Geweld, vernietigingsdrang, maar ook (en dikwijls tegelijk) pure poëzie... bij Sailstorfer vind je het allemaal.
Kijk bijvoorbeeld naar de twee grote foto's 'Raketenbaum' (2008) of ga naar de middenzaal. Helemaal achteraan staat daar, voorbij 'de donkere achterkant van de maan', een monitor met een stukje 'Schwarzwald' (2010 - 2011) in live stream. In het bos is binnen een denkbeeldige kubus van 6x6x6 meter alles zwart geschilderd: boomstammen, takken, bladeren, mos, grond,...
Sailstorfer toont ons via de live stream een getransformeerd beeld van een getransformeerde werkelijkheid: Ceci n'est pas une forêt.

(c) Michael Sailstorfer & SMAK

Met Michael Sailstorfer in zee gaan lijkt simpel en toch weer niet. Hij laat je een pak schijnbaar eenvoudige beelden 'zien', maar goochelt tegelijk met diezelfde beelden. Reken daarbij nog eens de fantasie, het inlevingsvermogen, de interpretatie van de individuele toeschouwer en deze tentoonstelling groeit uit tot een veelvoud van wat er te zien, te horen en te ruiken is.

Deze tentoonstelling was eerder dit jaar in Hannover en gaat in de herfst naar de Kunsthalle in Nürnberg.

Nog tot 3 juli 2011
in het SMAK
Citadelpark
9000 GENT

dnsdag t.e.m. zondag: 10 - 18 uur

Bij de tentoonstelling hoort een boek met uitgebreid overzicht van het werk van Michael Sailstorfer en teksten in het Duits en Engels.

Geen opmerkingen: