Zoeken in deze blog

donderdag 18 juni 2015

ARTURE #3 in De Pastorie (Ressegem)


Vorig jaar waren we er rond deze tijd ook al bij toen de vereniging ARTURE haar eerste tentoonstelling presenteerde: ARTURE #1

Voor hun tweede activiteit trokken ze in december 2014 naar het Gentse Casa Argentaurum, maar nu zijn ze met ARTURE #3 opnieuw te gast in De Pastorie van Ressegem.

Waar in de eerste tentoonstelling de focus op één centrale kunstenaar lag (weliswaar omgeven door enkele anderen), heeft curator Sven Vanderstichelen nu gekozen voor een groep van acht kunstenaars met gelijkwaardige inbreng. In het woonhuis ligt de nadruk op schilderkunst, al zorgt de zolderruimte voor een verrassende invulling. Tussen kelder en zolder duiken enkele sculpturale ingrepen van Caroline COOLEN op, terwijl haar grote werken voor een sprookjestuin achter het huis zorgen.

Voor we aan het parcours beginnen, geef ik u graag de namen van de deelnemende kunstenaars mee in de volgorde zoals we ze straks zullen ontmoeten. Sommigen doken reeds eerder in WATERSCHOENEN op. We proberen u dan ook een aantal LINKS mee te geven voor nadere kennismaking, eerst naar hun eigen websites voor zover beschikbaar en straks naar vroegere vermeldingen in WATERSCHOENEN.

Zo dadelijk ontmoeten we Vadim VOSTERS, Hervé MARTIJN, Nico VAEREWIJCK, Lieven DECABOOTER, Peter WEIDENBAUM, Erik CHIAFELE, Caroline COOLEN en Mattieu RONSSE.



Vadim Vosters, Interieur 'the interrogation', 2012


Vadim VOSTERS mag het artistiek festijn openen met zijn schilderijen waarin licht en duisternis een strijd leveren die zich meestal in het voordeel van de 'duistere machten' lijkt te beslechten. Hij creëert symbolistische taferelen die zich in decors uit het fin de siècle lijken af te spelen.
Ik keer in gedachten terug naar 'Kortijk Vlaandert', waar hij in 2013 eveneens het tentoonstellingsparcours in het Broelmuseum mocht openen met een bijzonder sterke presentatie, waarbij ik me o.a. zijn 'Flowers for a painting' (2013) meen te herinneren.
Ook zijn 'Interieur - The interrogation' (2012) is een indrukwekkend staaltje van zijn intense métierbeheersing en sfeerschepping.
Maar dit zijn vooral schilderijen die u echt moet gezien hebben om de verschillende lagen in de opbouw duidelijk te maken


Hervé Martijn, The addition, 2015


Wat een verschil met de bevreemdende, sensuele vrouwenfiguren van Hervé MARTIJN in de achterkamer en de gang. Vorig jaar wist hij me ook in Watou te bekoren, al werd ik toen vooral door zijn 'Birds born in a cage think flying is an illness' (2013) ingepalmd.

Ik durf hem gerust in één adem met Borremans vernoemen, zowel qua onderwerpen als virtuositeit in de uitwerking, al is de toets van Martijn wat vrijer.



Nico Vaerewijck, Untitled (Study), 2015


Van een vrije schildertoets gesproken...
Bij Nico VAEREWIJCK bent u aan het juiste adres. De schilderijen die hij hier presenteert zijn gesublimeerde vorm- en kleurstudies die balanceren op de rand tussen het figuratieve en het abstracte. 'Untitled' laat alle kansen aan de kijker om een en ander in te vullen.
Ik vermoed dat realistische weergaven aan de basis liggen, maar dat die in een voortwoekerende zee van verf weggeschilderd worden tot alleen herinnering EN een nieuwe realiteit overblijft.


Licht en schaduw in 'De Pastorie'


Op weg naar de eerste verdieping komen we langs 'Sturm', een stevige maar subtiele wit-gele sculptuur van Caroline COOLEN. Bij het hek op de eerste verdieping wacht haar 'Roman' en een halve verdieping hoger houdt 'Fellmann' op de vensterbank fier de wacht.

Straks mogen we Caroline COOLEN nog in de kelder en de tuin begroeten.



Lieven Decabooter, How to cut your own hair, 2014


Lieven DECABOOTER neemt twee kamers van de eerste verdieping voor zijn rekening. Zijn taferelen vertonen een zekere cartoonwaarde, maar zijn met zoveel bravoure in beeld gebracht dat ze het 'grappige' van de situatie overstijgen. Hij tilt zijn onderwerpen naar een surreëel niveau, met een hoek af... soms ook letterlijk.
Uit de serie 'Ssst' presenteert hij o.a. het schilderij 'How to cut your own hair' (2014)



Peter Weidenbaum, The Lake House, 2013


Peter WEIDENBAUM heeft al enkele keren zijn opwachting gemaakt in WATERSCHOENEN, al was dat vooral in zijn hoedanigheid van beeldhouwer.
In 'Health' (ook met Sven Vanderstichelen als curator), in 'Kortrijk Vlaandert' of 'Fake!' in Aalst.

In Arture #3 kunnen we hem nu eindelijk als schilder voorstellen, al gaat de keuze van de curator hier niet naar het meest recente werk zoals dat in de begeleidende brochure van Arture voorgesteld wordt. We krijgen veeleer een blik op 'abstracte' of boven het reële getilde schilderijen zoals 'The Lake House', 'Hotel Room' of 'The Bridge'. Vergeet ook 'The water' niet.


Erik Chiafele, Sans titre, 2015


De laatste kamer op de eerste verdieping is het terrein van Erik CHIAFELE. Zijn schilderkunst wortelt in verschillende tradities wat het moeilijk maakt hem in een hokje te plaatsen. Laat dat nu precies zijn grote sterkte zijn. Hij schildert moeiteloos die groene zetel (Sans titre, 2015) of dat slaapkamerinterieur met oude kleerkast (Weil der Löwe brült, 2015) naast een vreemd aandoend heiligenbeeld (Bremm I, 2014 of een liggende mannenfiguur met martelaarsallures (Marilla, 2015).


Caroline Coolen, Fellmann, 2013


Nu wacht ons nog de zolder. Breng halfweg de trap nog een groet aan 'Fellmann' van Caroline COOLEN en stort u dan onbevooroordeeld in de wereld van een schilder die zich hier presenteert met een installatie die de hele verdieping in beslag neemt.
'THE destruction of everything holy' is het werk van Matthieu RONSSE.


Matthieu Ronsse, THE destruction of everything holy, 2015
 (detail)


Vergeet vooral de kelder niet met de 'Dogscape' van Caroline COOLEN. Ook de tuin is haar exclusieve domein. Daar staan haar alerte, omkijkende of acrobatische vossen, herten die hun lot aan elkaar verbonden hebben of haar 'Monument voor mijn dierbaren'.


De tuin met sculpturen van Caroline Coolen


ARTURE #3 is vorig weekend geopend 
en enkel nog komend weekend
zaterdag 20 en zondag 21 juni 2015
telkens van 10.30 tot 17 uur
te bezoeken

in

DE PASTORIE
St.-Mauritsplein
RESSEGEM (Herzele)



Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: