Zoeken in deze blog

zaterdag 12 december 2009

Michael Van den Abeele & Armand Hendrickx met 'Bonus Malus' en Dolores Bouckaert & Griet Dobbels met 'Mind the Gap' in NETWERK AALST

Kunstenaars die bij NETWERK tentoonstellen, worden steeds met de grootste zorg omringd en kunnen hun werk in 'museale' omstandigheden presenteren. Zo krijgen ze de mogelijkheid om de tentoonstellingsruimte naar eigen inzicht te (laten) verbouwen.
In recente projecten werden al eens extra wanden of donkere kamers gebouwd. Maar voor de huidige tentoonstelling heeft zowel de grote Galerie (gelijkvloers) als het Pakhuis (+2) ingrijpende veranderingen ondergaan.
In de Galerie hebben kunstenaar Michael Van den Abeele en architect Armand Hendrickx hun 'tenten' opgeslagen. Nu ja, 'tenten' is nogal voorzichtig uitgedrukt. De hele centrale ruimte is volgebouwd met twee (rechthoekige) driehoeksconstructies opgetrokken uit oranjerode snelbouwstenen. Zo zijn twee kamers met de ingangen tegenover elkaar ontstaan.


Deze constructies fungeren ontegensprekelijk als ruimte-bepalende stoorzender, maar ook als decor voor de werken van Michael Van den Abeele, die op zich al een bevreemdende wereld op de wankele grens tussen figuratie en abstractie tonen.

Het geheel van de opstelling toont me een 'unheimliche' wereld met scherpe hoeken en kamers die de mogelijkheid tot een totaal overzicht uitsluiten.

In deze 'Bonus Malus' (goed - slecht) installatie ervaar ik als enige zekerheid dat er geen zekerheid is.

*

Op de tweede verdieping is een tweede grensoverschrijdend duo aan de slag. Actrice/performancekunstenares Dolores Bouckaert en kunstenares Griet Dobbels presenteren er een paar installaties uit hun project 'Mind the Gap'.

"Het project handelt over durven (of niet) en proberen (of niet): telkens is er de angst om de controle uit handen te geven of om het punt te overschrijden waar betekenissen verloren gaan."On hold (1)

Voor de installatie 'On hold' werd het Pakhuis schitterend verbouwd, zodat de toeschouwer zich letterlijk op onbekend terrein moet wagen om de schitterende, dubbele video-installatie te bekijken.

On hold (2)

On hold (3)
'Many more than Before', een grote collage op de muur en de vloer zal in de loop van de tentoonstelling verder evolueren.
De verdere ontwikkelingen van het project 'Mind the Gap' zullen te volgen zijn op
Many More than Before

Copright kunstwerken bij de kunstenaars


Deze installaties brengen mij in gedachten terug naar een gigantische, minutieus uitgebouwde installatie tijdens de Biënnale van Venetië in 2001. In een voormalige brouwerij op het eiland Giudecca bouwde de Britse kunstenaar Mike Nelson 'The Deliverance and the Patience'. Ook daar speelde dat 'unheimliche' gevoel een bijzonder intense rol.
De tentoonstelling bij NETWERK KUNSTENCENTRUM
loopt tot 23 januari 2010
woe t.e.m za: 14-18 uur
Gesloten van 23/12/2009 t.e.m. 2/1/2010

Geen opmerkingen: