Zoeken in deze blog

woensdag 16 december 2009

Pavel Braila bij Galerie Jan Dhaese in Gent

Bij Galerie Jan Dhaese in Gent wordt de klimaattop van Copenhagen vanuit de artistieke praktijk bekeken. Onder de titel 'SOURCE' geeft de kunstenaar Pavel BRAILA * (°1971, Moldavië ) zijn visie op de aarde als bron van energie en de manier waarop wij daar mee omgaan.
Het begrip aarde heeft de kunstenaar hier bijzonder letterlijk genomen: de vloer van de galerie is volledig voorzien van een flinke laag 'potgrond'. Daarop staan twee neonsculpturen die hun energie rechtstreeks vanuit die aarde lijken te betrekken.

(c) Galerie Jan Dhaese en Pavel Braila
Drie videoprojectoren tonen een gas-, electriciteits- en watermeter in werking. Het geeft je het gevoel dat met elke tik van de meters de aarde steeds meer uitgeput geraakt.
In de achterste kamer van de galerie (het vloerniveau wat dieper) heerst quasi duisternis. Hier lijkt alle energie aan de grond onttrokken. De aarde is blijkbaar toe aan een rustpauze om te recupereren van het lange 'misbruik'.
De sfeer die door deze installatie geschapen wordt, oogt aanvankelijk ludiek maar is bijzonder doordacht en bepaald indrukwekkend.
(c) Galerie Jan Dhaese en Pavel Braila
* Pavel BRAILA voltooide in eigen land studies als ingenieur mechanica en vertaler. Vanaf 2001 studeerde hij aan verschillende academies in Nederland en Frankrijk. Hij woont en werkt nu in Berlijn en Chisinau (Moldavië).

Deze tentoonstelling loopt tot 27 december 2009
bij Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15b
9000 Gent
do t.e.m. za: 14 - 18 uur
zo: 11 - 14 uur
Volgende tentoonstelling vanaf 17 januari 2010: Yves Beaumont

Geen opmerkingen: