Zoeken in deze blog

maandag 25 januari 2010

Een nieuwe kunstruimte: Quartier A in Aalst

Na de eerste kennismaking met 'Quartier A' op AALSTDAILYPHOTO, gaan we hier wat nader in op de historiek, de initiatiefnemers en de doelstellingen van deze nieuwe kunstruimte.

Reeds in 1994 verwierf Alec CAMU deze voormalige schoenenfabriek ('Le Compte' sloot in 1970 de deuren). Hier vestigde hij zijn atelier 'Street Art Factory', waar hij zelf en met andere kunstenaars kon werken. Met 'Graffic Jam' is hij vooral actief als grafisch ontwerper voor drukwerken en websites. Op artistiek vlak liggen zijn roots in de graffitiwereld, maar daar wilde hij zich uiteindelijk niet op vastpinnen.
In 2007 werd 'Quartier A' als idee geboren uit de samenwerking met zijn partner Karolien DEMAN.
In feite is het de logische voortzetting van 'Street Art Factory'. Alleen is de ruimte nu met veel respect voor de originele ambachtelijke bestemming gerestaureerd, zodat ze niet alleen als gigantisch atelier, maar ook als bijzonder sfeervolle en functionele expositieruimte gebruikt kan worden.
Zelf omschrijven de initiatiefnemers hun Quartier A als volgt:
'Quartier A is een interactief artistiek atelier met de allures van een kunstgalerie. Het merendeel van het jaar wordt de ruimte gebruikt als kunstatelier, maar op regelmatige tijdstippen worden de deuren opengesteld voor exposities.'

Het wordt dus een ontmoetingsplaats voor zowel kunstenaars als kunstliefhebbers. Met hun nieuw concept willen ze openstaan voor (nieuwe) artistieke ideeën. Karolien Deman en Alec Camu zijn dus duidelijk op zoek naar inspirerende contacten met andere kunstenaars en hopen die via Quartier A te vinden.

In hun zoektocht door de wereld van de kunst is DIVERSITEIT het kernwoord. Dat komt al meteen tot uiting in de openingstentoonstelling met hun beider werk. Met hun verschillende artistieke opleidingen en achtergronden, produceren ze heel verschillend werk. Maar ook binnen hun eigen werk zitten uiteenlopende benaderingen, vormen, technieken,...


Karolien Deman voegt daar bovendien op een lijstje in de tentoonstelling aan toe:

CONTRAST

Dit is het sleutelwoord in mijn leven en dit uit zich dan ook in mijn artistiek werk.
Enerzijds kan ik ervan genieten om een esthetisch, bijna puur decoratief werk te maken.
Maar anderzijds voel ik me even aangetrokken tot bevreemdende conceptuele installaties.
De twee werk- en denkwijzen staan niet los van elkaar. Ze zijn vaak subtiel verweven met elkaar!

Deze tentoonstelling is nog open op
vr 29 - za 30 - zo 31 januari 2010
telkens van 18 tot 22 uur.
QUARTIER A
Burgemeestersplein 10
9300 AALST

www.quartiera.com

(c) kunstwerken: Alec Camu & Karolien Deman (c) foto's: Artspotter

Geen opmerkingen: