Zoeken in deze blog

woensdag 27 januari 2010

Loek Grootjans en Charl van Ark bij Galerie In Situ

De ruimte van Galerie In Situ is vandaag een mix van koele opslagplaats, huiselijke omgeving en artistiek laboratorium voor onderzoek naar het beeld in zijn verschillende ontstaans- en verschijningsvormen.

Wat je hier voorgeschoteld krijgt is het uitgepuurde werk van twee (in wezen) schilders. Allebei zijn ze op zoek naar de essentie van de artistieke beeldvorming. Materialen en artistiek-technische ingrepen passen ze vanuit hun eigen instelling en achtergrond toe.
De combinatie en confrontatie van deze beide oeuvres zorgt voor een stevige tentoonstelling waar het begrip 'less is more' een update krijgt.
Charl van ARK maakt in zijn schilderijen en installaties o.a. gebruik van gevonden materialen als 'dragers' die door de tijd getekend zijn of laat bijvoorbeeld het zonlicht inwerken op zijn grote doeken, wat leidt tot pure, minimalistische werken die toch steeds een groot 'doorleefd' karakter vertonen.
In de installatie op de muur tegenover de ingang ('Poetik des Raumes') zorgt de combinatie van doorleefde bladen en doeken met de spiegel, de console met plant en de beschilderde foto voor een tegelijk huiselijke en afstandelijke sfeer. De vrouw op de beschilderde foto staat met haar beschouwende pose buiten het verhaal, maar maakt er tegelijk deel van uit. Als toeschouwer krijgen we niet alleen de kans om haar plaats in te nemen, maar kunnen we ook vrij bewegen in de ruimte om alles vanuit verschillende standpunten te bekijken.

Loek GROOTJANS is wellicht nog meer 'schilder', zowel in zijn monochromen als in zijn doorgedreven onderzoek naar het begrip kleur. In zijn jarenlang onderzoek naar de essentiële middelen van de schilderkunst heeft hij op zeker ogenblik een eindpunt bereikt. Maar elk eindpunt biedt ook weer de mogelijkheid om opnieuw te beginnen.

Neem rustig de tijd voor de installatie met de flessen en petri-schalen in het midden van de galerie. In de kleine, driehoekige ruimte achteraan links hangen, naast een vijfdelig monochroom werk, o.a. twee aquarellen als speelse, levendige, deels ordenende zoektochten...

Loek GROOTJANS is vanaf 30 januari 2010 te gast in het SMAK te Gent met de tentoonstelling 'Leaving Traces'.


Loek Grootjans en Charl van Ark
tot 7 maart 2010
bij Galerie In Situ
Arbeidstraat 110
9300 AALST

vr-za-zo: 14 - 18 uur
en na afspraak
www.insitugallery.be

(c) kunstwerken: Loek Grootjans en Charl van Ark
(c) foto's: Artspotter

Geen opmerkingen: