Zoeken in deze blog

vrijdag 22 januari 2010

Nicolas Leus en Olivier Deprez bij Galerie EL

Met het werk van Nicolas Leus en Olivier Deprez lijkt Eric De Smet van Galerie EL in Welle twee tegenpolen in huis gehaald te hebben. Allebei tonen ze hun eigen artistieke werkelijkheid, die bij Deprez (sur-) reële beelden oplevert, terwijl Leus ogenschijnlijk abstracte doeken presenteert.
Die dualiteit heeft wellicht vooral te maken met het standpunt van waaruit ze hun onderwerpen in beeld brengen.
Olivier Deprez (*) baseert zich duidelijk op fotografische waarneming voor de alledaagse omgevingen waarin hij al dan niet mensen laat optreden: een station, trappen, straten en pleinen, een tunnel,... Hij slaagt erin tegelijk een 'koele' werkelijkheid weer te geven en een bevreemdende, symbolistische sfeer te scheppen. Het 'unheimliche' is nooit ver weg.
En Deprez kent duidelijk zijn klassiekers: in die ene zwart-witte tekening (met een figuur op een schuine brug...) leg je onvermijdelijk de link naar het werk van Leon Spilliaert.

Neem zeker ook eens een kijkje op en vanaf de mezzanine...
De abstractie van Nicolas Leus is, zoals ik reeds suggereerde, slechts schijn. Hij bekijkt zijn onderwerpen niet vanuit het 'normale' horizontale standpunt, maar vanuit een vogelperspectief. Zijn schilderijtjes zijn in die optiek de weergave van installaties die hij in zijn verbeelding gemaakt heeft. (Enkele jaren geleden pakte hij in deze galerie uit met een 'echte' installatie.)
Het lijkt erop alsof Nicolas Leus zijn eigen versie van Google Earth creëert, door als een artistieke satelliet boven zijn onderwerp te hangen en een momentopname te maken.
Zijn schilderijtjes lijken wel landkaarten of plattegronden met kleurrijke stippen en soms grotere afgeschermde gebieden (verboden terrein?). Zonder legende is het moeilijk om ze precies te definiëren of er de weg in te vinden. Maar soms is verloren lopen de beste manier om nieuwe wegen te ontdekken...
De geest van Leon Spilliaert...

(*) In 2008 verzorgde Olivier Deprez de openingstentoonstelling 'A la recherche du temps perdu' bij Villa De Olmen in Wieze. Het was een dialoog met de architectuur en de sfeer van een schitterend gebouw.

Nog tot 7 februari 2010

bij Galerie EL - Drieselken 38 - 9473 WELLE

vr-za-zo: 14 - 18 uur en na afspraak

www.galerie-el.be

(c) kunstwerken bij de kunstenaars (c) foto's: Artspotter

Geen opmerkingen: