Zoeken in deze blog

dinsdag 5 januari 2010

Manor Grunewald bij Galerie Fortlaan 17 in Gent

Galerie Fortlaan 17
Manor Grunewald (°1985) is een kind van zijn tijd. Als beeldend kunstenaar kiest hij zijn beeldtaal uit de onuitputtelijke populaire media, met een voorliefde voor magazines uit de jaren '40 en '50, stripverhalen, oude reclameboodschappen,...
Met die elementen gaat hij aan de slag in een spel van uitvergroten, copiëren, knippen, samenvoegen, projecteren, uitwerken op meestal grote doeken, waarbij de elementen nu eens scherp contrasterend (en dus duidelijk) tegenover of boven elkaar staan, of zacht in elkaar te lijken vervloeien (wat ook voor de toeschouwer tot een hogere kijk-inspanning leidt).

Schilderij Manor Grunewald

Soms maakt de kunstenaar het ons extra moeilijk door een hele reeks werken als 'installatie' samen te presenteren, zodat ze geheel of gedeeltelijk achter elkaar verstopt geraken. Je wil als toeschouwer doordringen in die beschutte wereld, er sommige beelden tussenuit halen, zoals bijvoorbeeld het schilderij dat de kunstenaar op de uitnodiging vasthoudt.

Uitnodiging tentoonstelling met foto door Bruno Roels

Met de titel van de tentoonstelling en het gelijknamige boek 'Propose a course of action, a solution to an issue or questions for further study' laat de kunstenaar overigens alle deuren open, zowel voor zichzelf als voor de toeschouwers.

De foto's voor de uitnodiging en het boek werden verzorgd door Bruno Roels.


Detail schilderij Manor Grunewald

Het werk van Manor Grunewald ligt bijzonder sterk in de lijn van een kunstenaar die we al enige tijd volgen: Jo De Smedt. Terwijl Manor Grunewald zijn 'materiaal' vooral schilderkunstig benadert, speelt bij Jo De Smedt toch in hoge mate zijn tekenkundige en grafische (hij maakt zijn sterk afgelijnde figuren met grafiet) achtergrond een voorname rol.

In 2008 won Manor Grunewald de tweejaarlijkse 'Gaverprijs'. Jo De Smedt is nu één van de 10 finalisten voor de 'Gaverprijs 2010' die komende zondag in het CC De Schakel in Waregem uitgereikt wordt.

De tentoonstelling loopt nog tot 30 januari 2010
woe, do, vr: 14 - 18 uur
za: 12 - 18 uur
in Galerie Fortlaan 17
langs het Citadelpark in Gent

Geen opmerkingen: