Zoeken in deze blog

dinsdag 15 februari 2011

Fotograaf Bruno ROELS in 'a154' te Gent

In december 2010 namen we U in WATERSCHOENEN mee naar een tentoonstelling van fotograaf Brecht Van Maele in de bovenzaal van architectenbureau 'a154' in Gent.
Vorige vrijdag ontving fotograaf Bruno ROELS vrienden en kennissen op dezelfde plek voor zijn tentoonstelling met de opmerkelijke titel: 'Waiting for everyone to agree might take too long!'.

Dat het zo lang geduurd heeft voor hij met een eigen tentoonstelling uitpakte, is tegelijk vreemd en begrijpelijk. Als fotograaf  staat hij in een steeds ruimer wordende 'inner circle' bekend om zijn eigen/zinnige benadering van het medium.

(c) werken: Bruno Roels

Nu heeft hij eindelijk beslist dat het tijd werd om een stap naar buiten te zetten, onder het motto: 'Wachten op de instemming van iedereen, zou wel eens te lang kunnen duren !' Hij wil nu wel echt in de openbaarheid treden, maar vertoont blijkbaar toch nog een zekere pleinvrees. Daarom is deze tentoonstelling mijns inziens een voorzichtige, maar ideale tussenstap. Na de vernissage van vorige vrijdag blijven de werken tot 30 maart bij 'a154' hangen (Distelstraat 30 - 9000 Gent), maar is bezichtiging enkel na afspraak mogelijk (contact@brunoroels.com)


 (c) werken: Bruno Roels
Alle werken uit deze tentoonstelling zijn ook te zien op de site www.brunoroels.com. maar de keuze tussen de virtuele benadering en de presentatie op groot formaat in de tentoonstelling is natuurlijk snel gemaakt.

Bruno ROELS ademt fotografie. Zoveel is meteen duidelijk. De accrochage van de grote foto's (zwart-wit) in de strakke, witte ruimte van 'a154' toont onverwachte benaderingen van een werkelijkheid die zich bij de fotograaf aangediend heeft.
Bij Bruno Roels wordt niet geposeerd, worden geen taferelen in scène gezet. Alles lijkt te berusten op de fotografische reflex tussen de waarneming van het tafereel of object en het afdrukken door de fotograaf. Die fotografische reflex richt zich, naast de detectie van een mogelijk onderwerp, meteen ook op de cadrage en de natuurlijke belichting.

 (c) werken: Bruno Roels

Hij vindt zijn onderwerpen daar, waar de meeste mensen voorbijlopen. Hij ziet details die een minimalistische schoonheid, maar tegelijk een existentiële eenzaamheid tonen. Zijn mensen lijken te twijfelen tussen aan- en afwezigheid, tussen interesse en onverschilligheid. Steeds is er dat 'unheimliche' of misschien is het wel een gezonde voorzichtigheid.

De mix van sterke contrasten in zwart-wit en de zachte grijzen zorgt voor een extra eigen toets in het werk van Bruno Roels.

(c) werken: Bruno Roels

Een persoonlijke keuze maken is bijzonder moeilijk, maar het 'portret' van het meisje hierboven (Untitled: Balancing and protecting, 2010) en de foto ernaast die zijn naam aan de tentoonstelling gegeven heeft, zijn toch favorieten.

(Alle foto's in lambdaprint op dibond in een editie van 2)

Dit is werk dat hoe dan ook een openbaar forum verdient. De fotograaf heeft de eerste stap gezet. Wellicht (hopelijk) zal niet iedereen zich in dit werk kunnen vinden. Dat is alleen maar een bewijs voor de eigen-zinnige kracht ervan.

'Waiting for everyone to agree...' zou een zinloze daad geweest zijn.

Bruno Roels bij 'a154'
Distelstraat 30
9000 GENT

enkel na afspraak:Geen opmerkingen: