Zoeken in deze blog

zaterdag 19 maart 2011

Raphaël Buedts bij Loods 12 in Wetteren

Voor het werk van Raphaël BUEDTS (1946 - 2009) kom ik altijd graag de deur uit. In september 2009, enkele maanden na zijn dood, kreeg hij een geplande overzichtstentoonstelling in het SMAK en in augustus 2010 kwam hij 'thuis' te Kalken 'In den Bouw'.

Sinds vorige zondag staat en hangt een deel van zijn werk in Loods 12 bij Vincent De Roder. Ook dat is geen toeval, want ze kenden elkaar goed en Buedts kwam De Roder nog regelmatig adviseren bij de verbouwing van de loods. Zo was bijvoorbeeld het tegelmotief in de vloer een voorstel van hem, net zoals de inspringende plinten rondom. Bovendien is de toog een ontwerp van Buedts.

(c) Erven Raphaël Buedts & Loods 12
Ik kan me best voorstellen dat hij ook wel iets voelde voor de 'weerbarstige' omgeving waarin deze kunstruimte staat: een voormalige ambachtelijk-industriële wijk met lange rijen, enigszins bevreemdende, identieke arbeiderswoningen in de belendende straten.

Zowel tekeningen, schilderijen, beelden als 'meubeldingen' komen aan bod. Wat meteen bij binnenkomst opvalt is de onberispelijke, weldoordachte, evenwichtige presentatie van de werken.

Wie de lijst van tentoongestelde werken ter plekke inkijkt, stelt vast dat de presentatie een periode van zowat 25 jaar overspant.
Bedenk wel dat Buedts reeds vanaf de jaren '70 meubels maakte, soms heel strak en daarnaast ook met inbreng van natuurlijke materialen als takken of touw, zoals in de 'historische' schrijftafel (1980) die hij voor zijn vriend, de dichter Roland Jooris maakte.
De toog hier in Loods 12 is, zoals hoger vermeld ook een realisatie (1984/85) van Buedts.

Let zeker ook op de strakke 'Lezenaar' (1989)(foto boven) en de even minimalistische 'Bank' (2008)(foto hierna) die hij nog in het jaar voor zijn dood realiseerde.

(c) Erven Raphaël Buedts & De Loods
In de houten sculpturen van Buedts sta je telkens weer voor dat perfect 'onaffe'. Het lijkt wel of hij stopt waar andere beeldhouwers beginnen. En toch heb je het gevoel dat er geen andere mogelijkheid was. Dit is gewoon 'Buedts'.
In de tekeningen toont zich dan weer de observator van de strakke, architectonische lijn, zowel in zijn weergave van gebouwen als in zijn interpretatie van het landschap.

Nog tot 3 april 2001
in
LOODS 12
Koophandelstraat 12
9230 WETTEREN
(Wijk Overbeke)

za - zo: 14 - 19 uur

Geen opmerkingen: