Zoeken in deze blog

dinsdag 22 maart 2011

Stéphanie Leblon met 'Kings of sleep' bij Galerie Jan Dhaese

Sinds vorige week zondag is Galerie Jan Dhaese door Stéphanie LEBLON (°1970) herschapen in een kleurrijke slaapzaal. Maar met 'Kings of sleep' presenteert ze zeker geen slaapverwekkende tentoonstelling.

De portretten van slapende mensen (kinderen en volwassenen) tonen, door hun levendig (maar toch ingehouden) kleurgebruik, bij de eerste aanblik een ontwapenend verhaal van intense rust. De geportretteerden geven zich schijnbaar zorgeloos over aan de verkwikkende slaap.
Bij nader toezien blijken ze echter bijna allemaal gebonden te zijn, in toom gehouden door een paardengareel.
'Gele droom' 2010, olieverf op doek (c) Stéphanie Leblon

De jongen in 'Slaaplijn' (2011) en die in 'Gele droom' (2010) ontsnappen aan dat patroon, maar zij worden dan weer beïnvloed door kleurvlakken die zich van de boven- of zijkant van het doek een weg zoeken. Zeker in 'Gele droom' heeft dat voor een bijzonder sterk effect gezorgd. Wat die gele droom inhoudt, laat Leblon in het midden. Dat geeft ons als kijker natuurlijk de kans om voor een eigen invulling te zorgen... (Dit is duidelijk één van mijn favorieten in deze tentoonstelling)

De personages van Stéphanie Leblon zijn letterlijk en figuurlijk gelaagd geschilderd, in een overigens klassieke werkwijze met olieverf op doek.

De vier gouaches in de tussenkamer doen, in hun soms quasi doorschijnende opbouw, aan aquarellen denken. De meest linkse, die ook als 'Zonnende vrouw' (2010) op een schilderij helemaal achteraan hangt (en op de uitnodiging staat) is op dat vlak tekenend. Let op het met wit opgehoogde haar.

'Zonnende vrouw' 2010, olieverf op doek (c) Stéphanie Leblon

Niets menselijks is ons vreemd. Bijgevolg kunnen we ons verplaatsen in de (al dan niet in toom gehouden) dromen van de afgebeelde personen. Stéphanie Leblon biedt ons een kader, maar houdt zich ver van enige droomduiding of magisch- realistische benadering.

Het schilderij 'Kings of sleep' fungeert nochtans als een 'sleutelwerk'. Het geeft zijn naam aan de hele tentoonstelling en suggereert tegelijk een heel beladen (wat morbide) en in mijn perceptie religieus getinte sfeer: een 'Heilig Hart', de kruisvorm, de kroon,...

'Kings of sleep' 2010, olieverf op doek, (c) Stéphanie Leblon

De 'Zonnende vrouw' verwijst voor mij dan weer naar de picturale denkwereld van Félicien Rops, met een bij Leblon weliswaar onuitgesproken, maar toch onderhuids aanwezige erotische ondertoon.

Dit is een tentoonstelling die je geenszins onberoerd laat.
In de wereld van de slaap en de droom kan de mens alle kanten op. In de interpretatie van deze werken is ons dat eveneens gegund.

Meer info over Stéphanie Leblon op haar website (zie hierna en bij onze Links)

Tot 23 april 2011
bij Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT

do - za: 14 - 18 uur
zo: 11 - 14 uurGeen opmerkingen: