Zoeken in deze blog

dinsdag 5 juli 2011

'By invitation only' in Galerie Jan Dhaese te Gent

Galeriehouders verzamelen rond zich een aantal 'huiskunstenaars' die ze onder de best mogelijke omstandigheden 'hun ding' laten doen in de galerie of tijdens tentoonstellingen daarbuiten.
Voor de jaarlijkse zomertentoonstelling organiseert Jan Dhaese meestal een groepsshow met kunstenaars uit 'zijn stal'. Dit jaar heeft hij 10 van hen carte blanche gegeven om een andere kunstenaar uit te nodigen.

(c) Jimmy Naessens & Galerie Jan Dhaese

'By invitation only' is een overzichtelijke, eclectische, kleurrijke, vorm-vrolijke, conceptuele, humoristische, ernstige, artistiek-technisch gevarieerde tentoonstelling geworden.

In de achterkamer...

Op vraag van Yves Beaumont zet dominiq v.d. wall (bijna) voet aan de grond in de galerie.
Dolores Bouckaert inviteerde Javier Català, die zijn werk per koerier liet bezorgen.
Hedwig Brouckaert bracht uit New York de verstilde, grijze prints van Carrie Pollack mee.

Aan de straatkant...

Ingrid Castelein koos met de jonge Jimmy Naessens voor een kleurrijke, muzikaal aandoende, eigentijdse mix van Paul Klee en de Nieuwe Wilden: een eruptie van vorm en kleur, maar tegelijk onderhuids strak gestructureerd geschilderd.
In de voorkamer wordt het kleurenfestijn overigens verdergezet in de werken van andere deelnemers.

(c) Annemie Augustijns & Galerie Jan Dhaese

Fotografe Annemie Augustijns (uitgenodigd door Annelies De Mey) laat de Belgische kleuren aan zet op de foto van een uitgewoond flatgebouw in Sint-Joost-ten-Node.

Stéphanie Leblon, zelf niet vies van een streepje kleur in haar portretten, geeft hier ruimte aan de kleurrijk geschilderde doolhof-wereld van Tinka Pittoors: mikado voor gevorderden.

(c) Yves Malfiet & Galerie Jan Dhaese

Yves Malfliet is er bij op uitnodiging van zijn broer Christophe Malfliet met sculpturen die blaken van kleurrijke vormgeving, inhoudelijke durf en enige zin voor humor. In de middenkamer staat een (ook letterlijk) schitterend kermanieken figuurtje op de schouw.

In de hoek rechts daarvan 'pinkt' Nikolaas Demoen (uitgenodigd door Jan Stremes) een sober traantje weg in zwart en wit.

In een pas verschenen artikel over Yves Velter had ik het in Waterschoenen over lege gezichten en zwevende rode bolletjes die staan voor angsten en verlangens. Hier kom ik plots oog in oog met een schilderij van Dirk Leroux (uitgenodigd door Jennifer De Plu), waarin de figuur op het doek ook op zoek lijkt naar enig mentaal evenwicht.


(c) Kobe De Peuter & Galerie Jan Dhaese

Aan de overkant stappen we in de 'verstilde decorwereld' van Kobe De Peuter (uitgenodigd door Kristof Van Heeschvelde). Enkele maanden geleden omschreef ik zijn schilderijen als een 'gevoelige' revival van het fotografisch realisme uit de jaren '70 van de vorige eeuw met architecturale onderwerpen en referenties naar het werk van David Hockney in een onvoorstelbare technische perfectie. Kobe De Peuter laat huiselijkheid en koele benadering in een wankel evenwicht balanceren en legt op die manier de uiteindelijke beleving in handen van de toeschouwer.

'By invitation only'
tot 31 juli 2011
in Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT

donderdag t.e.m. zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uur

Geen opmerkingen: