Zoeken in deze blog

vrijdag 15 juli 2011

Expo 'FRIENDS' in 6b gallery te Elingen

“6b is a home to innovative exhibitions across a variety of media and genres”


Onder dit motto organiseert illustrator en grafisch vormgever Alain Biltereyst deze maand 'Friends', een groepstentoonstelling met eigen werk en werk van vier gastkunstenaars in zijn woning annex studio in Elingen, Oudenaaksestraat 6b.

De werken van Biltereyst zelf sluiten heel nauw aan bij zijn grafisch werk als illustrator. Zijn met geometrische lijnen, patronen en tekens beschilderde paneeltjes knipogen naar geometrische tradities uit de jaren ’60 maar zeker ook naar graffiti en street art. Biltereyst houdt van geometrische en lineaire patronen, tekens en tags en toont ons de eenvoud ervan. Zijn bijzonder gestileerde en qua formaat zeer bescheiden werken voelen zich perfect thuis in deze hedendaagse woning/ruimte vol licht en design.


Vrienden van dienst zijn Hugo Meert (keramiek), Dominique Vangilbergen (tekeningen), Frederic Van Hoof (foto’s) en P.B. Van Rossem (schilderijen). En vrienden voelen en vullen elkaar perfect aan, zo blijkt ook hier. Een tentoonstelling die weinig woorden hoeft. Iets voor estheten.

Keramist Hugo Meert tast de grenzen en raakpunten af van kunst en design, ambacht en industrie en doet dat steeds met de nodige dosis humor. In tegenstelling tot heel wat keramiek is zijn werk vaak puur handwerk, met unieke stukken als resultaat. Aan de muur in de studio beneden twee zwarte rupsvormige vormen die het licht van de TL-lampen perfect opvangen en reflecteren; daarnaast een gouden hamer. In de boekenkast met vitrine een in elkaar gezakte lamp Parfait Composé in wit porselein, een door een Terrarist in elkaar geslagen bol en een reeks Chiclets Pins, porseleinen designer pins in de vorm van een kauwgum (in samenwerking met Gille Delhaye).


De tekeningen van Dominique Vangilbergen zijn op het eerste zicht overweldigend naast de meer eenvoudige werken van de andere vrienden in huis. Met pen, potlood en papier schept hij een soort paradise lost, in tinten van zwart en blauw. Als geen ander plaatst hij natuur en cultuur, mens en dier samen in een imaginaire tuin van eden en stelt hiermee onze beschaving in vraag, zonder zelf een uitgesproken visie of kritiek te geven. Vangilbergen benadrukt subtiel de schoonheid van zowel natuur als cultuur en laat de kijker zijn eigen plaats zoeken in de jungle van de wereld. Zijn tekeningen hebben iets mysterieus, stil en verstild. Subtiel maar tegelijk overweldigend.

Het werk van P.B. Van Rossem is zeker en vast een verlengstuk van zijn vorige leven als ontwerper van stoffen en tapijten. Zijn inspiratiebronnen zeggen genoeg om zijn kleurrijke, poëtische schilderijtjes (meestal op hout) te appreciëren: humanisme, evolutie, herinnering, eenvoud, vrede, filosofie, textuur, materie, concept, figuratie, abstract, kleur, papier, doek, paneel, vinyl, olieverf, aquarel, potlood, lijm, medium, klassieke muziek, jazz en wereldmuziek.


De foto’s van Frederic Van Hoof ten slotte zijn een mooie afsluiter van dit vriendenclubje van estheten en vormen een mooi contrast met Hugo Meert’s zwarte keramieken er tegenover. Van Hoof toont ons een reeks naaktportretten, vaak in profiel, van mannen en vrouwen in eenvoudige poses tegen een overbelichte, felwitte achtergrond. Stuk voor stuk bijzondere lichamen die uiterst gestileerd en geïdealiseerd op ons overkomen. Pure fotografie, pure lichamen. Zijn foto’s zijn confronterend maar zonder ordinair te zijn.

Expo 'Friends' van 3 juli tot en met 29 juli 2011
(elke zondag 14-18u of na afspraak)
in 6b gallery, Oudenaaksestraat 6b, 1671 Elingen (Pepingen)


(c) tekst voor Waterschoenen: Veerle De Saeger, lic. kunstgeschiedenis / Galerie budA
(c) foto's: Alain Biltereyst, 2011

Geen opmerkingen: