Zoeken in deze blog

vrijdag 15 februari 2013

'Dreaming of the South' bij Marion De Cannière (Antwerpen)

Met een titel als 'Dreaming of the South' kan je mij moeiteloos verleiden. Dromen we niet (bijna) allemaal graag van het 'zuiden' als die betere, warmere plek, waar alles zorgeloos kan verlopen? Van Paradise Lost naar Paradise Regained...

Toen ik de uitnodiging van Marion De Cannière kreeg en de namen van de deelnemende kunstenaars bekeek, besefte ik al snel dat het verhaal wel wat anders zou zijn en wellicht minder doorzichtige invalshoeken zou krijgen.
Toch is het uitgangspunt van deze tentoonstelling zeer duidelijk en vanuit de praktijk ondersteund.

Wie het over 't Zuid in Antwerpen heeft, legt al gauw de link met beeldende kunst en nogal wat galeries in de buurt van het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) en het aloude Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA).

Uitnodiging tentoonstelling tegen de achtergrond van:
Riiko Sakkinen, Los Zetas Want You, 2012

Ondanks het recente verdwijnen van enkele bekende galeries (gestopt of naar Brussel  vertrokken), blijft de concentratie toch hoog en de kwaliteit gegarandeerd.
Waar ruimtes vrijkomen is er bovendien weer plaats voor nieuwe spelers die de Droom van dit Zuiden ten volle mee willen beleven en bepalen.

Marion De Cannière legt nu de link tussen haar nieuwe stek in de Pourbusstraat en haar reeds vroeger bestaande galerie in het noordelijke stadsdeel (Nassaustraat 34), vlakbij het MAS.

Als curator en deelnemend kunstenaar mocht Herman VAN INGELGEM andere collega's uitnodigen (ik ontwaar nogal wat HISK-gerelateerde namen) voor een groepstentoonstelling die niet alleen de twee galeries in het project betrekt, maar bovendien zorgt voor gedeeld of medeplichtig werk van dezelfde kunstenaars op de beide locaties.Museum aan de Stroom - MAS

Misschien is het wel prettig om, in de geest van de titel, Uw bezoek in het noorden te beginnen.

Pal achter het Eilandje (met het drukbezochte Museum aan de Stroom - MAS) ligt de Nassaustraat in het verlengde van de Nassaubrug. Op het nummer 34 (links) huist de galerie als een white cube met een stevige structuur achter een gevel met een apart karakter.

Met enkele aanknopingspunten zetten we U graag op weg.

Meteen links zet Herman VAN INGELGEM het minimalisme op scherp met 'Somewhere else', niet meer of minder dan een in twee gebroken standaard vezelplaat, waarvan de tegenhanger zich in de andere galerie bevindt. Geloof het of niet, maar de 'noordelijke' afstandelijkheid van dit vlakke object krijgt wel degelijk een opstoot van 'zuidelijk' temperament in de voorzichtige ruimtelijke ambities van zijn pendent in de andere galerie.


Ermias Kifleyesus, Unseasonal


 Ook Francis DENYS vertrekt van een 'arm' basismateriaal, maar voegt toch de noodzakelijke constructieve en picturale elementen toe om zijn noordelijk - blauw - (NORT) en zuidelijk - rood - (SOUT) een centrale plaats te geven: gelaagde, rechthoekige eilanden met een gapende leegte in het midden... la possibilité (ou l'impossibilité) d'une île ?

Ermias KIFLEYESUS  verzamelt, registreert en coördineert door eigen ingrepen de gekraste boodschappen die hij verzamelt in telefooncabines. Hij symboliseert zo een web van wereldwijde sporen en contacten tussen mensen. Let ook op zijn 'Web' van kleurrijke linten boven de trap in de galerie op 't Zuid.


Tina Gillen, Greetings From
Francis Denys, Sout

Vanuit datzelfe 'Zuid' stuurt Tina GILLEN gigantische 'Greetings From', een geschilderde postkaart vol donkere schaduwen van wuivende palmbomen boven een weggeveegde realiteit. Zijn die zuiderse dromen dan toch niet allemaal bedrog zeker...? 

Els VAN DEN MEERSCH neemt ons in de video 'Units of Infinity' mee langs de gevels van de stad en legt op trage documentaire wijze de ziel achter die gevels bloot: een wandeling langs naast elkaar bestaande overtuigingen, levensbeschouwingen, identiteiten,noord en zuid naast oost en west... als een horizontale toren van Babel.

Tot daar enkele tipjes van de sluier. Maar ook de andere deelnemers zijn Uw aandacht waard. Er is nog werk van Agentschap, Anoniem, Anne Daems, Dennis T. Chapter, Christophe Floré, Paulien Föllings, Gerlach en Koop, Wesley Meuris, Marc Nagtzaam en Riiko Sakkinen.


DREAMING OF THE SOUTH
tot 9 maart 2013
in
Marion De Cannière Gallery
Pourbusstraat 3 & Nassaustraat 34
Antwerpen

woensdag tot zaterdag: 14 - 18 uurGeen opmerkingen: