Zoeken in deze blog

zaterdag 23 februari 2013

Nico De Guchtenaere & Corry Vandermassen in Galerie LINK (Gent)


Wie bij Galerie LINK wil binnenstappen, staat meteen voor een (aangenaam) dilemma: ga ik meteen links de galerie in of neem ik de rechterdeur naar de juwelencollecties van Isabelle Onselaere bij ONIS ?
Alsof dat nog niet voldoende is, vind je hier ook eens een 'guesthouse' of B&B met 5 kamers en een 'art-club', waar je terecht kan voor ontbijt, lunch of koffie en waar bovendien ruimte is voor tentoonstellingen van fotografie.
Wouter De Bruycker en Isabelle Onselaere zijn bezige bijen die kunst ademen.


Maak U vooral geen zorgen over Uw keuze, want eenmaal binnen kunt U nog probleemloos van de ene in de andere ruimte binnenstappen.

We kiezen voor de galerie en staan meteen in een kamer die nog de grandeur van een vroeger burgershuis uitstraalt, maar verder schitterend aangepast is aan de noden van een  galerie voor actuele kunst.

Hier en in de volgende kamers krijg ik meteen een mix van twee kunstenaars die zowat 30 jaar geleden samen schilderkunst studeerden in de Gentse Academie: Nico DE GUCHTENAERE & Corry VANDERMASSEN.


Nico De Guchtenaere, zonder titel, gemengde techniek op doek, 70 x 80 cm, 2011
 
 
Nico De Guchtenaere is de schilderkunst trouw gebleven. Ik word allereerst gegrepen door zijn blauwe titelloze schilderij in de eerste kamer. Zijn abstact aandoende schilderijen blijken allemaal 'zonder titel', maar daarom niet zonder inhoud. Ze laten zich stuk voor stuk kennen in hun doorwerkte huid.
Of hun ondergrond nu hout of linnen is... telkens voel je een (on)geduldig ontstaansproces van aangebrachte en weggeschraapte verflagen.
Nico De Guchtenaere creëert doeken als abstracte vlakten, waarvan hij eerst de grenzen probeert vast te leggen. Binnen die grenzen onderzoekt hij dan het oppervlak, zet als een veldwerker verschillende ijkpunten uit om vat te krijgen op een reële en mentale ruimte. 
 

Corry Vandermassen, Shit happens, Mrs. Darwin - Mariabeelden,
koeienmest, polyester, pigmenten
 
Corry Vandermassen heeft de schilderkunst van weleer ingeruild voor een heel eigen benadering van de beeldhouwkunst en de creatie van objecten, als 'verbeelding' van haar open levensfilosofie.
We zijn pas in de tweede kamer van de galerie en worden al meteen gegrepen door de drie schitterend gepresenteerde 'Mariabeelden', die onvermijdelijk doen denken aan de 'snoep-lievevrouwtjes'. Maar laat U vooral niet verleiden om een hapje te proeven, want deze hebben een andere samenstelling.
De titel laat ook al een minder rooskleurige achtergrond vermoeden: 'Shit happens, Mrs. Darwin'.
 
De kunstenares omschrijft het zelf als volgt: "De werken afgeleid van het Mariabeeld zijn een in vraagstelling van normen en waarden in onze patriarchale maatschappij. De kwetsbaarheid en complexiteit van het menselijk handelen staat centraal; het sculpturaal bezig zijn is ook een middel om met het wezen van de dingen om te gaan en vorm te geven aan woordeloze essenties in het leven".
 
 

Nico De Guchtenaere, zonder titel, gemengde techniek
op hout, 39 x 39 cm (ingelijst), 2010
 
Nico De Guchtenaere lijkt de funderingen van imaginaire plekken bloot te leggen.
 

Corry Vandermassen, Deësis - objecten, koeienmest, brood,...
 
 Vergankelijkheid en christelijke iconografie, tijd en seizoenen vinden elkaar in kruisvormen en materialen als brood en koeienmest.

Maar er is meer...

Neem de tijd!

 
 Nico De Guchtenaere & Corry Vandermassen

tot 3 maart 2013
in
Galerie LINK
Kwaadham 52
9000 GENT

zaterdag en zondag: 14 - 18 uur

www.galerie-link.be

© Artspotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: