Zoeken in deze blog

woensdag 27 februari 2013

UCAD LAAT ZIEN in CC De Breughel / Kapel Pensionaat (Bree)


 
UCAD staat voor United Couple Action Doll.
UCAD is een kunstenaarscollectief uit Vilvoorde.
UCAD bestaat uit Nicolas Vander Biest & Véro Bakos.

In de tentoonstellingszaal van het Cultureel Centrum te Bree laten ze nu hun meest recente werken zien. 
 
 
 
 
 De leden van UCAD verdienen al jaren hun strepen als art-director, rekwisiteur, ontwerper en uitvoerder van decors voor talloze tv-reeksen en -programma's, reclamespots, videoclips en fotoshoots.
De knowhow die ze hier opbouwden is ook terug te vinden in hun artistieke werk. Je zou het (een beetje oneerbiedig) kunnen omschrijven als 'rekwisieten' die ontstaan zonder dat een scenarist of regisseur er ooit om vroeg. Als kunstenaars creëren ze dus, volgens eigen scenario's, een aparte wereld met objecten en tweedimensionale beelden.
 
*
 
De nieuwe werken zijn allemaal eenmalige digitale collages geprint op hout, stof, papier en zelfs op de vacht van een koe. Bepaalde delen worden verder 'behandeld' met verf of vernis. Teksten maken soms een belangrijk deel van het beeld uit.
Meestal gebeurt het printen op 'spruce', een grove multiplex constructieplaat die ze kennen uit hun activiteiten in decorbouw. De grove houtstructuur met knopen en splinters zorgt voor een levendige ondergrond en een extra dimensie in het beeld.
 

 UCAD, The lake, mixed media op spruceplaat, 100 x 240, 2012
 
 
De huidige werken zijn in zekere zin een vervolg op de reeks 'Der Anfang vom Ende', die in 2011 bij Galerie c. de vos in Aalst getoond werd. De dreigende sfeer met bijwijlen HItchcockiaanse taferelen is lichter geworden.
We lijken nu te bladeren in een fotoalbum van (weliswaar vreemde) reizen, dromen of herinneringen van fictieve personages. Het lijkt wel een rariteitenkabinet van vakantiefoto's.
 
Mensen willen altijd duizend dingen vertellen met de foto's die ze op vakantie maken. Meestal is het een flauw afkooksel van de werkelijkheid. Bovendien is de vakantiewerkelijkheid vaak een georkestreerde illusie.
Met deze werken wil UCAD deze schijnwerelden tegelijk creëren en doorprikken.
 
Neem nu het grote werk hierboven: The lake.
De tekst luidt als volgt...
 
'You have been misinformed. I am not at the lake. I don't carry a stone in my hand. These are no birds circling around me. There are no trees and no mountains. It's just a lake with an abandoned house on the side and nothing ever happens here. I asure you.'
 

UCAD, Garaam, mixed media op spruceplaat, 80 x 100, 2013 
 
 
 Garaam is een verzonnen woord dat gekozen werd omwille van zijn klank en grafische kenmerken binnen het gebruikte lettertype. Het werk vindt zijn oorsprong in een serie die focust op imaginaire werelden, gevuld met gebouwen, mensen en dieren en waartussen bepaalde relaties zich opdringen of latent aanwezig zijn. Elke toeschouwer kan deze wereld in gedachten tot de zijne uitbouwen. Vele verhalen zijn mogelijk, geen enkel is juist of fout. Er is geen 'absolute waarheid'
 
 
 UCAD, L'homme et la mouette, mixed media op spruceplaat, 80 x 100 cm, 2012
 
 De link tussen de man en de meeuw was ongetwijfeld de eerste die ook U legde in bovenstaand werk. Dit is duidelijk een oefening in (on)geconditioneerd kijken.
 
Natuurlijk nemen de kunstenaars ook in deze tentoonstelling hun 'pronkkast' met borden mee. De taferelen op de borden zijn helemaal nieuw.
 
Dat en nog veel meer in...
 
'UCAD LAAT ZIEN'
in
CC DE BREUGHEL
Kapel Pensionaat (ingang Grauwe Torenwal)
3960 BREE
 
tot 10 maart 2013
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur
 
 
 
© Artspotter voor WATERSCHOENEN 


Geen opmerkingen: