Zoeken in deze blog

maandag 4 februari 2013

Eliza Pepermans met 'Make money, not war' in CC Stroming (Berlare)


Je zal het beeldend werk van Eliza PEPERMANS (° 1988) wellicht niet meteen met William Shakespeare of Joost Van den Vondel associëren.
  Toch moet ik bij het zien van haar hoofdzakelijk kleurrijke tekeningen aan de gelijklopende quotes van deze beide illustere auteurs denken.

"All the world is a stage and all the men and women are merely players", schreef Shakespeare.
In de woorden van Vondel klonk het als "De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel".

Zelf presenteert ze hier haar wonderlijke wereldbeschouwing onder de titel:

'MAKE MONEY, NOT WAR'
 
 
© Eliza Pepermans, Make Money, Not War, deel zaalzicht
 
Je kan het zo gek niet bedenken of Eliza brengt het in beeld. Haar tekeningen getuigen van een ongebreidelde fantasie, een meestal uitbundig kleurenpalet en een ontembare drang om het blad tot in de kleinste hoekjes op te vullen. Haar figuren lijken zo weggelopen uit strips of animatiefilms met een meer dan behoorlijk punk- of undergroundgehalte.
 
Ze laat een prettig gestoord artistiek feestmenu op de kijker los. Na de eerste overrompeling ga je natuurlijk een beetje meer in detail kijken en dan stel je al gauw vast dat ze je meeneemt in een rollercoaster van emoties, verlangens, angsten,... : van 'Happy in Love' tot 'Kill the Bastard', tussen de uitersten van het echte leven.
Er is die ontegensprekelijke dualiteit, dat voortdurend over en weer dansen tussen schijnbare naïviteit (of veeleer vertrouwen) en het picturaal afreageren van frustraties.
 

© Eliza Pepermans, In Love
 
 
De poppetjes die ze met touw en plakband aan de palen bevestigd heeft, hebben ook weer een schattige kant en tegelijk een stevig voodoo-karakter, net zoals heel wat van de felgekleurde tekeningen een bezwerende kracht tentoon spreiden.
 
Achteraan in de gang heerst de vertedering van de jeugdsymbolen zoals Wiske, Jommeke, Annemieke, Rozemieke,... of het wonder van de liefde: 'Mijn lief, je bent mijn lief' of 'Je armen zijn de mooiste waar ik ooit in gelegen heb' en... misschien de mooiste: 'Eerlijk gezegd vind ik het niet erg dat je terugkomt - YEZ'.
 

© Eliza Pepermans, Happy in Love
 
Eliza Pepermans benut al haar middelen en kwaliteiten om in deze niet-evidente tentoonstellingsruimte (in feite een lange gang) een beklijvende expo neer te zetten. Voor deze dame is een dergelijke uitdaging duidelijk een extra stimulans.
 
Toch waakt ze er tegelijk over dat het niet allemaal te serieus wordt. Getuige hiervan zijn de vele knipogen in haar werk, maar ook haar eigen aankondiging in een hoekje van de tentoonstelling, waar ze schrijft dat "Wie een mottige tekening wil... haar gerust mag contacteren".
Ik kan U alleen maar aanraden op haar voorstel in te gaan!
 
 
 Make money, not war
 
in CC Stroming
Dorp 101
9290 BERLARE
 
maandag, woensdag, donderdag: 9 - 11 en 13 - 17 uur
vrijdag: 9 - 12 uur
dinsdag tot zondag: vanaf 18 uur (tijdens openingsuren van het Cultuurcafé)
 
 
 
Tekst en Foto's © Artspotter voor Waterschoenen


Geen opmerkingen: