Sam DILLEMANS (°1965) is een rasechte schilder. Zijn schilderijen moet je gewoon zien. Dat kan nog tot en met 16 juni, in het Kasteel van Gaasbeek, tijdens de langverwachte tentoonstelling Authors. Paintings 2010-2012.
Jack Kerouac, foto Veerle DS
If you hear a voice within you say 'you cannot paint',
then by all means paint
and the voice will be silenced
Oscar Wilde © Sam Dillemans
Paintings 2010-2012 omvat voornamelijk portretten. Portretten van schrijvers. Maar ook componisten, muzikanten, kunstenaars, wetenschappers en zelfs boksers worden in de verf gezet.
Dillemans schilderde de voorbije jaren zo'n slordige driehonderd (!) koppen bij elkaar. Een impressionante selectie van deze grootmeesters spookt nog tot en met half juni door de gangen en kamers van het kasteel.
Authors brengt een hommage aan Dillemans' literaire en artistieke helden, zoals daar zijn: Jack Kerouac, Franz Kafka, Oscar Wilde, Einstein, The Beatles, Proust, Diderot, Hesse, Chopin, Picasso, Mozart en Van Gogh. Hij schildert zijn helden als mensen van vlees en bloed. Hun eigen(zinnig)heid druipt van het doek.
Mark Twain © Sam Dillemans
I dream my painting, and then I paint my dream
August, foto Veerle DS
Op dezelfde manier kijkt Dillemans naar het landschap. Zo borstelde hij het zonovergoten August, een werk naar Van Gogh. En je voelt de aanwezigheid van de schilder, in de verf en de kleuren, in de expressieve borstelstreken. Maar August is meer dan een landschap alleen. Het is haast een portret. Een portret van Van Gogh. Een ode van de schilder aan zijn meester.
Charles Bukowski © Sam Dillemans
Dillemans is een scherp observator en een briljant schilder. De eerste portretten in Gaasbeek zijn met een haast realistische toets geschilderd. Herkenbaar, en toch. Just when we think we've seen it all, we ain't seen nothing yet. Koppige karakterkoppen, misvormde portretten en tot (vlees)massa herleide gezichten à la Francis Bacon. Portretten herleid tot waanzin.
Verlaine © Sam Dillemans
Verlaine en Baudelaire. Sam Dillemans verminkt met verf. En zo begint voor de bezoeker onvermijdelijk een haast dwangmatige behoefte om te herkennen. Een spel van identificatie en mystificatie. Net zoals we Sam Dillemans kennen. Een mysterieus genie.
Picasso, foto Veerle DS
Ecce Homo. Dat is de mens.
beeld uit de Authors, foto Veerle DS
www.kasteelvangaasbeek.be
© Veerle De Saeger voor WATERSCHOENEN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten