Zoeken in deze blog

zondag 19 mei 2013

'Een groep' in Galerie De Ziener (Asse)

 
 Met 'Een groep' zet Galerie De Ziener traditiegetrouw de stap naar het zomerreces. Natuurlijk komen in deze groepstentoonstelling de 'usual suspects' aan bod met bekend en verrassend werk, maar ook nu weer wordt ruimte gecreëerd voor onverwachte kunstenaars en werken.

Galerie De Ziener kan rekenen op een trouwe schare vrienden, al vermoed ik dat sommigen tijdens vernissages ook door de culinaire hapjes verleid worden (volgens het welbekende gezegde: "Een mens leeft niet van kunst alleen".)

Ook de artistieke 'hapjes' zijn in deze tentoonstelling niet te versmaden, al durf ik het veeleer als voldragen menu serveren.
 
 
Een groep @ Galerie De Ziener
 
 
 Kijk voor het binnengaan even omhoog op de gevel, waar Roeland TWEELINCKX ons alvast een aperitiefje aanbiedt. Binnen heeft hij nog enkele verrassende objecten in petto (alsof Marcel Duchamp zich in bochten wringt...).
 
In de kamer op het gelijkvloers worden we door de verbazingwekkend sober geconstrueerde, maar kleurrije schilderijen van Walter SWENNEN begroet. Links gaan de bedrieglijk eenvoudige wandsculpturen van Norman DILWORTH hand in hand met bepaalde vormstructuren in 'Porky & Porky's Revenge', de verrassende tweeluiken met combinatiekeuze van Jo DE SMEDT.
 

Jo De Smedt, 'Porky | Porky's Revenge', 20121213,
4 x tweeluik, olie, grafiet op portretlinnen, 30 x 40 cm
 
 
 Op de verdieping krijgen tal van kunstenaars de ruimte.
 
Lieven SEGERS (uit de kring van Vaast Colson en Dennys Tyfus) profileert zich met de reeks lambda prints 'TIS NOOIT VOOR NIKS', een halucinante grafisch-fotografische neerslag van een (naar verluidt) uit de hand gelopen feestnacht.
 
Roeland TWEELINCKX maakt krom wat recht is in 'Broom' en Paul GEES zorgt voor een verrassende, wit gelakte 'Symmetrie' in zijn gekende mix van staal, hout en steen.
 
Norman DILWORTH mag zich vormelijk uitleven in ondermeer het intrigerende wandobject 'Four Quadrants'.
 

Lieven Segers, uit de reeks 'TIS NOOIT VOOR NIKS', 2012,
lambda prints op mdf, editie van 2
 
 
 Jo DE SMEDT onderscheidt zich eens te meer als schilderend tekenaar met de wondermooie reeks miniatuurschilderijtjes (9 x 12 cm), 'The Walk' (Asse/Asbeek) waarin hij zich als een zuivere waarnemer van de natuur ontplooit. De zwarte lijntekeningen (acryl) contrasteren EN dialogeren feilloos met de geel geschilderde achtergronden.
 
In de hoek op de plankenvloer straalt Roeland TWEELINCKX met 'Grandmothers shoes'. Magritte is niet ver weg...
 
Vlakbij mag Walter SWENNEN in een reeks werkjes op papier zijn gekende, schijnbaar nonchalante stijl alle eer aandoen.
 
Paul MOREZ en Paul GEES tasten hier in een onverwachte dialoog de grenzen van het universum af.
 

Sjoerd Buisman, 'Crassula', 1995, oplage 2
en uiterst rechts 'Fractaal werk', 2009, oplage 5
 
 
 Op weg naar het tuinpaviljoen ontmoeten we in de binnentuin de 'groeiende' sculpturen van Sjoerd BUISMAN.
 
In het paviljoen springen de uiterst sobere vormstudies (als titelloze stillevens) van Mario DE BRABANDERE fel in het oog, terwijl Paul MOREZ aan de overkant met twee schilderijen voor een perfect uitgewerkt geometrisch wederwoord zorgt.
 
Paul GEES verbindt zoals steeds een uitgekiende, gespleten strakheid met een door de 'eeuwigheid' geërodeerde kei ('Verdreven'), terwijl Roeland TWEELINCKX nogmaals de wetten van de logica tart.
 
Achter het paviljoen, op het tuinterras trekt een grote sculptuur van Paul GEES de wacht op, met uitzicht op de schitterende groene 'tuingang' met de grillige bodemsculptuur van Norman Dilworth.


Paul Gees, h212xd22xb20,5 cm, cortenstaal, hout, steen
 
 
 'Een groep'
 
is een boeiende, afwisselende wandeling door een wereld van vormen en verhalen, met weinig aandacht voor kleur, maar des te meer voor sterke lijnen.
 
tot 23 juni 2013
in
Galerie De Ziener
Stationsstraat 55
1730 ASSE
 
vrijdag, zaterdag, zondag: 15 - 18 uur
 


Geen opmerkingen: