Zoeken in deze blog

zaterdag 18 januari 2014

Christophe Malfliet met 'Playground Pleasure' bij Galerie Jan Dhaese (Gent)

 
 Met een titel als 'Playground Pleasure' lijkt de schilder ons uit te nodigen voor een partijtje onbezorgd vertier op zijn "speelplaats'. Met de afbeelding op de uitnodiging - een jongetje staat blijkbaar 'in de hoek' - krijg je echter al meteen de indruk dat het niet altijd allemaal rozengeur en maneschijn is.

Ruim anderhalf jaar geleden stelden we Christophe MALFLIET hier ook al voor. Met 'Mon village au bout du monde' creëerde hij toen al een gelijkaardige wereld, waarin speelsheid en ernst, schuld en onschuld, realiteit en bevreemding elkaar in evenwicht proberen te houden.
 
 
Playground Pleasure © Christophe Malfliet & Galerie Jan Dhaese
 
 
 Het leven zoals het zou kunnen zijn, wordt in kleurrijke en meestal drukke taferelen gepresenteerd in een mix van schijnbaar realistische en stripachtige beeldelementen. Tenslotte is dit alles schilderkunstige fictie, ook al plukt hij zijn personages uit 'een' realiteit.
 
Net als in 2012 presenteert Malfliet al zijn schilderijen onder één overkoepelende titel. In 'Playground Pleasure' is het ene plezier het andere niet!
 
Bij een vernissage vind ik het prettig om een kwartiertje vroeger te komen. Het geeft me de kans om rustig rond te kijken vooraleer de bezoekers toestromen.
De accrochage is minder klassiek dan anders. Zeker in de laatste kamer krijgen de schilderijen een extra dimensie door de boven- en nevenschikkingen waarin ze opgehangen zijn.
Net voor de officiële start hangt de kunstenaar nog een schilderij wat hoger. The final touch! Zo, nu is hij er klaar voor. Niettemin gaat zijn dank expliciet uit naar curator Sven Vanderstichelen voor de opbouw van deze tentoonstelling.
 

Playground Pleasure © Christophe Malfliet & Galerie Jan Dhaese
 
 
De personages in de schilderijen van Malfliet 'spelen' hun leven. Malfliet heeft zijn acteurs bijzonder goed gecast. Joost Van den Vondel wist het eeuwen geleden als: "Het leven is een schouwtoneel. Elk krijgt zijn rol en speelt zijn deel".
 
Het jongetje 'staat in de hoek', het meisje speelt met haar springkoord en dan is er de 'wanhopige' jongen met zijn boek in een duistere omgeving, het oudere paar met de raadselachtige, fijne glimlach, de cowboy te paard, het varkentje, het 'loensende' jongetje met de blauwe pull die vanuit zijn hoekje boven de voordeur alles in het oog houdt, het sober geschilderde meisjeshoofd (à la Rik Wouters) met de witte, gele en oranje spatten,...
 
Maar gaat u toch zelf eens kijken...
 

Playground Pleasure (detail) © Christophe Malfliet & Galerie Jan Dhaese
 
 
Christophe Malfliet
 
'Playground Pleasure'
 
tot 9 februari 2014
bij Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT
 
donderdag tot zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uur
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 

Geen opmerkingen: