Zoeken in deze blog

maandag 6 januari 2014

VRIENDEN VAN HET SMAK gaan weer op stap ...

 
 Terwijl u tot het einde van januari nog steeds terecht kunt voor de 'Koopjes', staan de Vrienden van het S.M.A.K. alweer klaar voor nieuwe activiteiten en uitstappen.

Op 19 januari 2014 gaat het richting Mons (Bergen) en Waregem voor enkele opmerkelijke tentoonstellingen.
(FRIENDS EXCLUSIVE !)
 
 
Bent U al 'Vriend van het S.M.A.K.' ?
 
 
MAC, Grand-Hornu (Mons)
 
 
Bezoek museum MAC | Tony Oursler

 In het MAC loopt de eerste monografische museumtentoonstelling gewijd aan Tony Oursler in België.
Door het kader af te zweren voor zijn projecties, heeft Tony Oursler een revolutie teweeggebracht in de videokunst, onder meer via zijn concept “sculptuurscherm”. Hij is een van de belangrijkste Amerikaanse plastisch kunstenaars van deze tijd en heeft bijvoorbeeld de videoclip Where are we now? voor David Bowie gedraaid. Zijn kunst dompelt ons onder in onvermoede universums waarin fragmenten van lichamen, spoken en poppen met elkaar worden vermengd.
Aangetrokken door Le Grand-Hornu, heeft de kunstenaar speciaal voor dit evenement twee nieuwe werken bedacht. Voor het ene maakt hij gebruik van het mausoleum van de familie De Gorge, die de site heeft opgericht, het andere is een eerbetoon aan Etienne-Gaspard Robertson, de Luikse geleerde die in de achttiende eeuw de fantasmagorie uitvond. De rest van de tentoonstelling, die hoegenaamd geen retrospectieve wil zijn, is gewijd aan oudere werken die de creatieve wereld van Oursler illustreren.
 
 

BaM, Mons
 
 
Bezoek museum BAM | Andy Warhol. 'Life, Death and Beauty' 

 "De tentoonstelling is gewoon grandioos. Echt waar. Ik heb heel veel Warhol –tentoonstellingen gezien. Ik ben een Warholcollectioneur. Deze tentoonstelling is heel goed omdat ze komt uit het Andy Warholmuserum in Pittsburgh. Er is heel veel werk bij dat je zelden ziet."
 
Claude Blondeel

 Deze tentoonstelling verkent een aspect van de kunst van Warhol dat slechts weinig bekend is en bijdraagt om de menselijke complexiteit van de artiest te herdefiniëren. Zijn verband tussen spiritualiteit en religie leidt tot een esthetiek die schommelt tussen leven, kunst en dood. De tentoonstelling is samengesteld uit een honderdtal grote werken, de meeste in groot formaat en zelden voorgesteld in Europa. Ze omvat ook een paar werken van enkele Belgische privéverzamelaars.
Een zoveelste Andy Warholtentoonstelling? Neen, Bergen heeft meer te bieden. Er zijn werken te zien die zelfs Warhol -fans nog niet zagen.
Het BAM, Beaux Arts Mons, is helemaal vernieuwd en deze tentoonstelling is de generale repetitie voor Mons 2015, wanneer de stad culturele hoofdstad van Europa is.
 
 

Be-Part, Waregem
 
 
Bezoek aan B-Part | Ruben Bellinkx
(in aanwezigheid van de kunstenaar)

 Ruben Bellinkx toont veelal situaties waar gebruiksvoorwerpen, attributen en dagelijkse leefruimtes hun vanzelfsprekende rol verliezen. Bepaalde voorwerpen krijgen door specifieke combinaties en manipulaties een andere functie en/of context.
De verwondering die dit bij de toeschouwer kan oproepen wil hij versterken door een compositie of setting te creëren die een verstild poëtisch beeld achterlaat dat balanceert op de rand van herkenning en vervreemding.
Ruben Bellinkx maakt gebruik van de media tekenen, film, video, fotografie en installaties. Het ontwikkelen van een idee gebeurt meestal al tekenend, pas in een later stadium kijkt hij in welk medium een idee het beste tot uitdrukking komt. Het accent ligt daarbij vooral op film en video.
 
 
 
 
Reservatie tot 8 januari 2014
via
of
09/240.76.25
 
 Alweer een goede reden om 'Vriend van het S.M.A.K.' te zijn ! (of dringend te worden)
 
 


Geen opmerkingen: