Zoeken in deze blog

zaterdag 25 januari 2014

Bert Danckaert en Sean Edwards in Kunstencentrum Netwerk (Aalst)

Sinds 8 december 2013 toont hij in de grote Galerie van Netwerk een mooie selectie uit het project 'Simple Present'.

© Bert Danckaert, Simple Present @ Netwerk Aalst, deels zaalzicht

Bert Danckaert (°1965, Antwerpen) werkt aan een doctoraat in de kunsten. Het onderzoek vindt zijn neerslag in twee publicaties, een met fotowerken als protagonisten en een in de vorm van een roman. In Netwerk brengt hij de publieke presentatie van zijn eindwerk in beeld met een uitgebreide selectie fotowerken en een installatie van twee nieuwe films. Sinds 2007 werkt Danckaert aan de reeks ‘Simple Present’, een fotografisch onderzoek in een geglobaliseerde context en in het (post-) fotografisch digitaal tijdperk waarin een bevreemdende resonantie uitgaat van beelden uit de vertrouwde werkelijkheid. Van Beijing tot Havana licht de fotograaf onooglijk banale plekken uit het dagdagelijkse blikveld en kadreert ze tot uitgebalanceerde composities waarin herkenbare elementen tot abstracties worden herleid met alle logische referenties aan de schilderkunst. Ontdaan van menselijke activiteit en uit de context van de stedelijke leefwereld gehaald, krijgt de doorgedreven gereduceerde “achteloze ruimte” in de beelden een sociaal beladen ondertoon die de formele registratie van het alledaagse ver overstijgt. Een poging van de kunstenaar om grip te krijgen op het gros van problemen dat zich op wereldschaal manifesteert.

-Tekst Netwerk-


© Bert Danckaert, Simple Present @ Netwerk Aalst


De ZAALTEKSTEN bij de tentoonstelling kunt u, ter voorbereiding van uw bezoek aan Netwerk, via onderstaande link raadplegen:

http://www.netwerk-art.be/nl/texts/99/simple-present


*
In de STUDIO op de eerste verdieping is Sean EDWARDS (°1980) aan zet.


© Sean Edwards, Drawn in cursive part ii, 2013 @ Netwerk Aalst


Op een intelligente manier onderzoekt Sean Edwards (°1980) de functionele waarde en het sculpturaal potentieel van alledaagse voorwerpen. Hij maakt minimale sculpturen en installaties, die opgebouwd zijn uit kleine voorwerpen, tekeningen, foto’s, beelden en knipsels die hij verzamelt. Restanten van een vorige artistieke activiteit, een gevonden voorwerp ontdaan van zijn functionaliteit of een object gemaakt in zijn atelier neemt hij als uitgangspunt om een samenhangend archief te construeren. Veel van zijn werken presenteren zich in onafgewerkte staat in de tentoonstellingsruimte. Hij duidt dit als ‘artistieke intuïtie’ en ondergraaft er mee de museale premisse dat de tentoonstellingsruimte enkel gewijd is aan de presentatie van volkomen voltooide kunstwerken. Sean Edwards nodigt de toeschouwer uit een rol op te nemen in de voltooiing van de werken. De tentoonstelling Drawn in Cursive is opgezet als een installatietrilogie, waarbij Sean Edwards in situ dieper ingaat op het DNA van zijn verzameling, het uitbouwen van zijn archief en een dialoog aangaat met het gebouw, de architectuur en de geschiedenis van de drie verschillende locaties. Het eerste deel is deze zomer te zien in Chapter, gehuisvest in een voormalig schoolgebouw in Cardiff. Na Netwerk zal de installatie in een andere vorm verschijnen in galerie Mostyn in Llandudno, Wales.

-Tekst Netwerk-


© Sean Edwards, Drawn in Cursive: part ii (2013) @ Netwerk Aalst


De ZAALTEKSTEN i.v.m. de installatie van Sean Edwards leest u via onderstaande LINK

http://www.netwerk-art.be/nl/texts/98/drawn-in-cursiveTot 9 maart 2014
in
Kunstencentrum Netwerk
Houtkaai z/n
9300 AALST

dinsdag tot vrijdag: 11 - 18 uur
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur


www.netwerk-art.beGeen opmerkingen: