Zoeken in deze blog

donderdag 6 februari 2014

'LECOMPTEFELIXDENYZ' in Galerie D'Apostrof (Meigem)

Nog tot en met 23 februari trekken drie kunstenaars een lijn door het artistieke landschap in Deinze. Galerie D’Apostrof in Meigem stelt er recente werken tentoon van het trio Lecompte Félix Denyz. Dat zijn Wannes Lecompte, Benoît Félix en Franziz Denyz.


Wannes Lecompte (°1979) kwam eerder al uitgebreid aan bod bij D’Apostrof met een monumentale solotentoonstelling in 2013. Nog steeds vormen zijn schilderwerken een mooie leidraad om deze bijzondere plek te ontdekken. Zijn doeken, groot of klein, vormen picturale vensters in de ruimte. Onstuimige borstelstrepen wisselen af met poëtische vides en lyrische lijnen, aardse kleuren met fellere toetsen. Zo ontstaat een spel van licht en schaduw die meteen ook de sfeer van de tentoonstelling bepaald. Fris, jong en ontluikend maar met een duidelijk verhaal.

Een lijn.

Zo ook het werk van Benoît Félix (°1969). Zijn tekeningen en knipsels, vaak gecombineerd tot sculpturen of installaties, voelen deze plek en haar omgeving klaar en duidelijk aan. Papieren lijnen die zoeken naar ruimtelijkheid en spanning, naar binnen en buiten. De aan de muur gespelde ‘tekeningen’ zijn stuk voor stuk installaties die refereren naar elkaar en de ruimte. Trompe-l’oeil. Met een zogenaamde ladder en een groot hoeknet, een papieren tapijt en een schop op de grond tast Benoît Félix zijn territorium af zonder dominant te zijn. Integendeel. De wegen van dit artistieke trio kruisen voortdurend.

Ook het werk van Franziz Denyz (°1964) draagt een vergelijkbare dubbelzinnigheid in zich: een subtiele spanning tussen het tactiele en het materiële. Een onderzoek, zeg maar, naar het ware spanningsveld van sculpturen en objecten en van hun materialen in het bijzonder. Zijn houten tafelconstructies staan zo opgesteld dat ze wel het middelpunt van de tentoonstelling lijken te vormen. Ook hier speelt de lijn en het gebruikte materiaal een belangrijke rol. Tafel, tablet of tableaux?

Drie kunstenaars die flirten met elkaar en met de ruimte. Mooi.Tentoonstelling Lecompte Félix Denyz met recent werk van Wannes Lecompte, Benoît Félix en Franziz Denyz nog tot en met 23 februari in kunstengalerie D'Apostrof, Pastoriestraat 59, 9800 Deinze (Meigem), vrijdag tot zondag 15 tot 18u en na afspraak, www.dapostrof.be

Geen opmerkingen: