Zoeken in deze blog

woensdag 12 februari 2014

Manor Grunewald: Limited Edition bij de Vrienden van het S.M.A.K.


Manor Grunewald

 ... is een 'vaste klant' van Waterschoenen. De voorbije vier jaar dook hij hier regelmatig op, naar aanleiding van tentoonstellingen (2010: Propose a course ..., 2011: I Always wanted to be David Copperfield ..., 2013: Life is a bitch ...) in zijn huisgalerie FORTLAAN 17 en ook als genomineerde van de Provinciale Prijs voor Beeldende Kunsten in het Caermersklooster.

*
Na het bezoek aan het atelier van Manor, hebben de 'Vrienden' aan de kunstenaar gevraagd of hij een exclusieve editie wilde maken voor onze leden. Onlangs werd in het S.M.A.K. die editie voorgesteld. 


 Manor Grunewald, A Gentle Gesture, 2013 "De Limited Edition ’A Gentle Gesture’ is ontstaan vanuit de ideologie van het nobel gebaar als kunstenaar tegenover een instituut zoals een museum of vice versa. Dit wou ik illustreren aan de hand van een ontleend beeld of ontleende beelden vanuit kunsthistorisch bronmateriaal. Stillevens van bloemen die door klassieke meesters en amateurs zijn geschilderd. Vanuit dit archief kopieer ik een selectie in het zwart wit om visueel en inhoudelijk de afstand te behouden van het originele beeld."

 Manor Grunewald, A gentle gesture, 2013

 "Een boeket bloemen heeft een symbolische waarde voor vriendschap, troost, respect...
Door het beeld los te rukken vanuit zijn origineel en terug te hergebruiken krijg je een gelijkaardige handeling van dit gebaar. Het is een vicieuze cirkel aangezien het werk doorgegeven wordt aan de Vrienden v/h S.M.A.K., zij op hun beurt aan verzamelaars, enz.
Het werk wordt voorzien van een zilveren zeefdruk top coating zoals bij krabbiljetten van kansspelen.""


 Hierdoor wordt het werk monochroom zilver. Ik vind het interessant dat het visueel een balans biedt tussen figuratieve en abstracte beeldtaal. De persoon in kwestie die de editie aankoopt heeft hierdoor de onderliggende laag nog niet gezien en zal zelf instaan voor het vervolledigen van het werk. De keuze een deel weg te krabben om een idee te vormen wat eronder ligt, het monochroom laten of het volledig weg te krabben. Zo krijgt ook iedere editie zijn persoonlijk karakter, afhankelijk van hun kopers en het parcours die het werk verder zal afleggen."


Manor Grunewald.

Manor Grunewald, A gentle gesture, 2013 

 Manor Grunewald | ‘A Gentle Gesture’
silkscreen, acrylics, spraypaint, varnish, rub off ink on wooden panel
30x42,5cm
2013
edition of 20 + 5 artist proofs
Prijs: €190.00 (leden) | €230.00 (niet-leden)


Geen opmerkingen: