Zoeken in deze blog

zaterdag 15 februari 2014

Posture Editions N° 7: Michèle Matyn 'Arrows of Thought'

Onlangs werd in NETWERK (Aalst) het nieuwste nummer uit de serie 'Posture Editions' voorgesteld.
'ARROWS OF THOUGHT'
Merci, faits pour toi © MM 2012
Voor Posture Editions N° 7 bewerkte Michèle MATYN (°1978), beeldend kunstenaar en performer,  polaroids die ze maakte tijdens desolate tochten in Frankrijk, Macedonië en Griekenland. De kunstenaar heeft niet de intentie het landschap te registreren, maar geleid door de verbeelding en het onbekende zoomt ze in op de natuur zoals die aan haar verschijnt, geladen met emotionele energie. De mysterieuze, droomachtige beelden van bomen, bergen en stenen die ontstaan tijdens een bijna ritueel proces zijn bovenal picturaal en poëtisch. Ze getuigen van een nagenoeg animistisch ‘verbond’ van Matyn met de natuur: de velden hebben ogen en de bossen oren, zoals in het werk van de middeleeuwse kunstenaar Hieronymus Bosch.
De polaroids, vierkant en herkenbaar aan hun bijna fletse tinten, technisch imperfect en onderhevig aan de toevallige automatismen van de camera, werden samengesteld tot een compositie. Deze werd als poster van 80 x 120 cm handmatig bijgesneden tot ‘kimono’ en zit opgevouwen in de omslag van de A4-publicatie.
De tekst – een gedicht van Saskia De Coster – werd speciaal voor deze editie geschreven.
Op de presentatie van het boek in NETWERK (Aalst) bracht Michèle Matyn een performance waarin het lange gedicht als een soort bezwering werd voorgedragen en waarin de poster op diverse manieren werd ingezet: als ‘schietroos’, als papieren sculptuur, als print op de kostuums van de performer…
Posture Editions N° 7
ARROWS OF THOUGHT

Formaat 21 x 30cm
16 blz. + poster 80 x 120 cm
Met een gedicht van Saskia De Coster (Nederlands / Engels)
ISBN 9789491262074

Geen opmerkingen: