Zoeken in deze blog

dinsdag 1 april 2014

Caroline Van Damme verkent strakke horizonten bij Galerie De Ziener (Asse)Caroline VAN DAMME (°1955) dook met haar fundamentele schilderkunst reeds enkele keren in 'Waterschoenen' op.

Einde 2009 presenteerde galerie De Ziener een dubbelzijdig werk van haar in het kader van de jaarlijkse premie voor de Vrienden. Met  zijn speelse geometrie was dat ontwerp een soort buitenbeentje in haar eveneens kleurrijke, maar strakke werk waarin ze op meestal seriële wijze de verhoudingen tussen lijn, kleur en vlak onderzoekt in relatie tot de eigen en de omringende ruimte.

Tijdens 'Van Stof tot Asse 2011' toonde ze kleurvlakken die qua formele opbouw en middelen in de lijn lagen van de huidige 'Horizons' in galerie De Ziener.

Caroline Van Damme, Horizons @ Galerie De Ziener


De 'Horizons' bestaan uit niet meer dan fijne latten en dunne, ronde stokken, die met hun contrasterende of geharmoniseerde kleuren voor duidelijke merktekens tegen de wanden zorgen. De seriële ophanging zorgt bovendien voor een strenge ordening. Horizontaal of vertikaal, in reeks bij elkaar of diagonaal in de kamers bepalen ze ons blikveld.


Caroline Van Damme, Horizons @ Galerie De Ziener


Caroline Van Damme presenteert een uitgepuurd huwelijk tussen 'basic' sculpturale elementen, de colorfield painting van Barnet Newman, de post painterly abstraction van Kenneth Noland en 'Stijlfiguren' als Mondriaan en Vantongerloo.
Heel even stel ik me deze 'Horizons' zelfs voor als neonwerken in de geest van Dan Flavin.

Voor wie terug wil naar de essentie en de blik op de wereld open en ruim wil houden, is deze tentoonstelling een absolute must.


in
Galerie De Ziener
Stationsstraat 55
1730 ASSE

vrijdag, zaterdag, zondag: 15 - 18 uur
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: