Zoeken in deze blog

dinsdag 8 april 2014

Lee Ranaldo met 'Lost Highway Drawings' bij Galerie Jan Dhaese (Gent)


In juli 2012 dook Lee RANALDO (°1956) voor het eerst op bij Galerie Jan Dhaese en in 'Waterschoenen'.
Nu is hij er opnieuw met een tentoonstelling en een kunstenaarsboek van Posture Editions.

Lee Ranaldo kent u misschien beter als muzikant die furore maakte met 'Sonic Youth' en momenteel met zijn band 'The Dust'. Maar hij is daarnaast ook actief als producer, schrijver en beeldend kunstenaar. Als muzikaal performer is hij zowat een wereldburger, die veel op toernee gaat in alle continenten.

De ene dag is er bijvoorbeeld een optreden in Antwerpen, de volgende dag staat Oslo op de agenda en weer een dag later zijn Ranaldo en zijn band in Berlijn of Bilbao aan het werk.
Het 'toeren' op zich is ongetwijfeld een slopende bezigheid voor de bandleden, Maar Lee Ranaldo brengt bovendien tijdens de vele verplaatsingen per toerbus als tekenaar heel wat tijd door op de passagierszetel vooraan.

Al sinds het midden van de jaren '70, toen hij nog kunststudent was, is hij gefascineerd door het wegenlandschap dat zich constant voor zijn ogen ontplooit. 'On the road over Lost Highways' legt hij met de meest elementaire tekenmaterialen en op de meest gevatte manier van tekenen die 'Lost Highways' vast.

Lee Ranaldo, East Coast Drawings, 2012, ink, coffe


De huidige tekeningen zijn gemaakt tussen de zomer van 2012 en het einde van 2013 op Europese, Noord- en Zuidamerikaanse wegen en zelfs in India.
Wat bij het bekijken van de reeksen opvalt is de 'inwisselbaarheid' van het landschap. Er ontstaat een soort universeel beeld.
De kunstenaar focust meestal op de klare lijn en de vlakverdeling, die soms geaccentueerd wordt door in te kleuren met voorhanden zijnde 'basic' middelen als koffie.

Deze tekeningen hebben in hoofde van de kunstenaar ongetwijfeld een 'beschouwend' karakter. Een mens vraagt zich trouwens af hoe toerende muzikanten zich staande houden, terwijl ze dag na dag van hot naar her hollen om op verschillende podia hun repertoire te vertolken.
In die optiek zijn de tekenactiviteiten ongetwijfeld een rustgevende activiteit, een manier om afstand te nemen van het hectische muzikantenbestaan.
'The way ahead' is bovendien een straat waar achter elke bocht nieuwe mogelijkheden en uitdagingen liggen, waar vrijheid en verantwoordelijkheid elkaar ontmoeten.


Lee Ranaldo, Autobahn Drawing, 2012

Bekijk de tentoonstelling bij Galerie Jan Dhaese alsof u mee op de passagierszetel van de toerbus zit. Het wordt een reis in Duitsland en Denemarken, Frankrijk en Spanje, de Verenigde Staten en Canada, India.
Op de achtergrond hoort u in de galerie wellicht de muzikale begeleiding door Lee Ranaldo zelf samengebracht op de CD die deel uimaakt van het boek 'Lost Highways', uitgegeven in de reeks Posture Editions (N°9). In het boek werden 17 tekeningen telkens minutieus over twee pagina's afgdrukt, wat de 'leesbaarheid' van het beeld zeer reëel maakt.

De begeleidende tekst achteraan in het boek is de neerslag van een email-conversatie tussen Ranaldo en de Nederlandse criticus en curator Roland Groenenboom.

Tekeningen en muziek vormen een samenspel van 'landscape' en 'soundcape', gepresenteerd in een overzichtelijke accrochage.


Lee Ranaldo, To San Francisco (x2), To Bordeaux, To Valencia,
To Bilbao (x2), 2013, pencil, wash, watercolor, marker


'Lost Highway Drawings'

tot 4 mei 2014

bij
Galerie Jan Dhaese
Ajuinlei 15B
9000 GENT

donderdag tot zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 11 - 14 uur


*
Publicatie Posture Editions

Lee Ranaldo
LOST HIGHWAYS

inclusief CD / 20 Euro

Beschikbaar in de galerie of info via© Art Spotter voor WATERSCHOENEN

Geen opmerkingen: