Zoeken in deze blog

donderdag 21 augustus 2014

GILLES VAN SCHUYLENBERGH stelt tentoon in Aalst


Gilles VAN SCHUYLENBERGH is geen onbekende voor 'Waterschoenen'. 
In 2008 en 2011 was hij hier reeds te gast.

Nu bezoeken we zijn tentoonstelling in het atelier van zijn vader (André VS).
Als zoon van een kunstenaar uit de schaduw van je vader stappen is geen sinecure, maar Gilles hanteert al jaren een eigen discours. Hij gebruikt een techniek die een mix is van collage en schilderkunst en waarbij het schilderkunstige element met de jaren steeds meer de bovenhand genomen heeft.

Gilles Van Schuylenbergh gaat voor een specifiek gebruik van kleuren die perfect aansluiten bij de sfeer van verval en vervreemding die in de meeste werken heerst. Qua penseelvoering zijn de stippen van Van Gogh dikwijls heel dichtbij. Is Van Schuylenbergh een net zo rusteloze zoeker als zijn beroemde voorganger?
Je durft het wel te vermoeden met uitzicht op de expanderende structuren en constructies die zijn taferelen bevolken, gevangen in dreigende of bedreigde omgevingen.


Gilles Van Schuylenbergh, Lavabo's in Schotte, mixed media op doek
120 x 120 cm


De kunstenaar wil vat krijgen op zijn omgeving, maar herschept die tegelijk in een rollercoaster, die met grote snelheid naar beneden dendert. Toch houdt hij de regie in handen. Hij bepaalt de regels van het spel: inhoud, vorm, kleur, cadrage,... en realiseert op die manier een mix van Escheriaanse, kubistische en surrealistische beeldvorming. 
Van Schuylenbergh bekijkt zijn onderwerpen vanuit verschillende standpunten tegelijk, vervormt ze in vreemdsoortige bochten, wat dan resulteert in irreële, post-industriële landschappen die uit de lelijkheid van het verval een nieuwe picturale schoonheid plukken.

Vervallen industriële complexen als de site van 'Schotte' langs de Kapellekensbaan (in Aalst is Boon nooit ver weg) of 'du Parc' vlakbij waren voor Gilles Van Schuylenbergh jarenlang paradijzen waar hij zijn fotografische indrukken vastlegde om er nadien in zijn atelier mee aan de slag te gaan.


Gilles Van Schuylenbergh, Japanse esdoorn, mixed media op doek,
100 x 150 cm


Los van die industriële achtergronden noteer ik in de marge ook enkele werken die een ontsnappingsroute naar de zee bevatten. De drie versies van 'Rood dakje' brengen mij in gedachten naar Wenduine en dan is er ook nog het lange, smalle schilderij 'Strandpalen' dat hier als een vreemde (maar ontzettend mooie) eend in de bijt mee de show steelt.

Naast de collage-schilderijen op doek duiken nu ook de werken op papier op. Zelf gerealiseerde prints op A2 formaat vormen de basis voor een bewerking met een mix van media: olieverf, acrylverf, pastels en verschillende andere technieken. Vanuit eenzelfde basis ontstaan zo verschillende versies van eenzelfde onderwerp.
Gilles Van Schuylenberg herneemt en herwerkt onder andere zijn vroegere bestanden, maar het resultaat is telkens een nieuw origineel.

Vooraf nader kennismaken met de kunstenaar kan ook via zijn nieuwe website:
Gilles Van Schuylenbergh, Strandpalen,
mixed media op doek, 60 x 180 cmGILLES VAN SCHUYLENBERGH

tot 31 augustus 2014

elke zaterdag en zondag: 14 - 18 uur

Eernegemwegsken 1
9300 AALST

(Ingang vanaf Esplanade links naast de Sint-Jozefkerk)© Art Spotter voor WATERSCHOENENGeen opmerkingen: